A parlamentben is kritizálta az új közoktatási törvényt Pokorni

Vágólapra másolva!
Több kritikus ponton nem ért egyet a kormány közoktatási koncepciójával Pokorni Zoltán. Az oktatási bizottság fideszes elnöke a készülő törvény keddi parlamenti vitájában azt mondta, a ló túlsó oldalára esnének, ha az állam minden önkormányzat kezéből kivenné az oktatási intézmények fenntartásának jogát, az egész napos iskola kötelezővé tétele pedig szerinte egyfajta "muszájnapközit" eredményezne.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban ismét felerősödtek a készülő közoktatási törvény miatti ellentétek az oktatási bizottság fideszes elnöke, Pokorni Zoltán és az oktatási államtitkár Hoffmann Rózsa között. Pokorni nem sokkal a közoktatási koncepcióról szóló parlamenti vita keddi kezdete előtt az M1 Ma reggel című műsorában jelentette be, hogy mintegy 50-70 módosító indítványt nyújtanak majd be a készülő törvényhez.

Hoffmann Rózsa a törvénytervezet parlamenti expozéjában a koncepció céljaként a megújulást, a felemelkedést, az ország versenyképességének biztosítását, a nemzeti közép megerősítését és a pedagógusok helyzetének rendezését jelölte meg. Szerinte a tankötelezettséget 6-tól 16 éves korig jelöli ki az előterjesztés, ez azonban nem azt jelenti, hogy utána ki kell tenni a gyereket az iskolából, hanem azt, hogy vagy tanulnia kell, vagy dolgoznia. Hozzátette: bekerült a törvénybe a korai iskolai fejlesztés az óvodáztatás hároméves korhoz kötésével, ez a változtatás 2014-től lépne életbe. Hoffmann hangsúlyozta, hogy a köznevelés nem szolgáltatás, hanem közszolgálat, és a köznevelési rendszer fenntartása, működtetése a magyar állam joga, feladata és kötelessége.

Pokorni Zoltán, a Fidesz vezérszónoka az iskolafenntartásról, a pedagógiai kultúráról, az egész napos iskoláról, valamint a pedagógusi életpályáról beszélve jelzett több kritikus pontot is, amelyekben nem ért egyet a törvényjavaslattal. Az iskolák fenntartásával összefüggésben hangsúlyozta, indokolt az állam nagyobb szerepvállalása, "de ne essünk át ló túlsó oldalára" azzal, hogy minden önkormányzattól elvonják az intézmény-fenntartás jogát, azoktól is, akik ezzel sikeresen megbirkóznak. Mint mondta, a javaslatban ugyan szerepel az, hogy az önkormányzatok visszakaphatják az iskolát, de ez csak egymondatos deklaráció, ezért azt javasolta, mondják ki a törvényben, hogy a feladatot továbbra is vállaló önkormányzatok ne csak a központi bérfinanszírozásra, hanem a működtetést szolgáló költségekre is legyenek jogosultak.

Az egész napos iskoláról Pokorni azt mondta: ezt lehetőségként kell felajánlani az iskoláknak, és évek alatt lehet elérni, hogy dominánssá váljon az iskolarendszerben, ugyanakkor ha ennek megteremtését kötelezően előírják egyik évről a másikra, akkor ebből csak "muszájnapközi" lesz. Hozzátette: szomorúan látja, hogy az oktatási államtitkárság hogyan tolja el magától ezt a fontos kérdést a kritikák miatt.

Pokorni szerint át kell alakítani a pedagógusképzést, úgy, hogy a jelentős ösztöndíjat az első évfolyamtól kell biztosítani, nem a végétől, ahogy a tervezetben szerepel. A javaslatban szereplő lineáris jellegű köztisztviselői bérskála helyett Pokorni Zoltán olyan rendszert javasolt, amely az elején radikálisan emelkedik, hogy ha valaki képzi magát, és sokat dolgozik, akkor minél hamarabb elérhesse a bérplafont.

Az oktatási bizottság elnöke kritikus pontnak nevezte, hogy az óvodába való belépés korhatárát 3 évre csökkentik, és a javaslat azzal számol, hogy a "konszolidált hátterű gyermekeknek" ez alól a védőnő vagy óvónő ad majd felmentést. Szerinte nem tűnik életszerűnek, hogy a cigánysoron majd a védőnő megtagadja, hogy felmentést adjon, szerinte inkább a négyéves kor lenne megfelelő, és óvodáztatási támogatással kellene rávenni az embereket, hogy járassák a gyereket óvodába. Szintén kritikus pontnak nevezte, hogy a javaslat megmerevíti az iskolába való átlépést, és kifogásolta, hogy a középiskolai felvételiztetést minden intézmény számára megengedi a javaslat.

A Hoffmann és Pokorni közti, hónapok óta tartó vita a múlt héten erősödött fel újra, amikor az államtitkár Pokorni bírálataira utalva egy pénteki konferencián azt mondta: aki az átalakítást ellenzi, az a Gyurcsány-Bajnai-korszak restaurációját támogatja. Pokorni erre azzal vágott vissza az MTV vasárnap esti műsorában, hogy "az ilyen erős kifejezések mindig a gyengeségre utalnak", illetve, hogy "hallottunk már ilyen mondatot: aki nincs velünk, az ellenünk van. Ennél még a Kádár-kor kommunistái is okosabbak voltak, mert ők úgy fogalmaztak, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van." Az [origo] értesülései szerint a parlamenti frakcióban megfogalmazott ellenvéleményekkel már Orbán Viktort is hadakozott.

A közoktatási törvénykoncepcióról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.