A külügy szerint nem volt téma Washingtonban az Orbán-kormány bírálata

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet (b2) megérkezik a Parlament épületébe, ahol Orbán Viktor miniszterelnök fogadja hivatalában
Vágólapra másolva!
Nem került szóba az Orbán Viktornak átadott állítólagos diplomáciai démarche a washingtoni tárgyalásain - közölte Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. Az októberben Washingtonba látogatott Prőhle szerint nem igaz, hogy útján amerikai diplomaták Magyarország megintését emlegették volna, és óvott a "démarche" kifejezés jelentőségének túlértékelésétől.
Vágólapra másolva!

Nem emlegették fel washingtoni tárgyalásain az Orbán Viktor miniszterelnöknek átadott állítólagos démarche-ot - állította a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Prőhle Gergely helyettes államtitkár. Ő október második felében járt hivatalos úton az USA-ban, ahol a Magyar Narancs információi szerint komoly feddésben részesült. A helyettes államtitkár szerint azonban démarche-ról szó sem volt.

Az esetleges amerikai démarche (diplomáciai tiltakozó jegyzék) témája azóta van napirenden, hogy október közepén a Washington Post megírta: az USA ilyen tiltakozást kíván eljuttatni az Orbánnak "antidemokratikus bohóckodása" miatt, de a kormányfő hónapokon át nem fogadta ez ügyben az amerikai nagykövetet. A találkozót végül október 18-án megtartották, annak tartalmáról azonban a résztvevők szűkszavúan nyilatkoztak. Eleni Tsakopoulos Kounalakis "remek megbeszélésnek" nevezte a találkozót, Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője pedig azt mondta, "szó sem volt tiltakozásról".

A nagykövet azonban a múlt hét végén egy interjúban a Népszavának azt mondta, hogy igenis volt tiltakozás, "szóban fejezte ki aggályait" az októberi találkozón, azaz "szóbeli démarche-ban" foglalta össze a készülő sarkalatos törvényekkel kapcsolatos aggályait.

A Magyar Narancs a múlt héten azt írta, hogy a találkozó után nem sokkal Washingtonba utazó Prőhle Gergelyt is szembesítette ugyanezekkel a problémákkal az őt fogadó amerikai diplomata, Thomas O. Melia.

A hetilap azt írta, hogy Melia a találkozón kitért minden olyan pontra, amelyet Orbán Viktorral Kounalakis szóba hozott, de hangneme "közel sem volt olyan visszafogott". A lap szerint Melia kijelentette: felháborítónak tartják Washingtonban, hogy Szijjártó Péter az amerikai nagykövet démarche-át elbagatellizálta és letagadta. "Ha a magyar kormánynak nem tűnt volna fel a démarche fontossága, akkor Washington kész haladéktalanul megismételni" - idézte Meliát a Magyar Narancs.

Prőhle ugyanakkor azt állítja, hogy tárgyalásain nem volt téma az amerikai tiltakozás. A helyettes államtitkár szerint a washingtoni találkozón szóba került a magyarországi törvényalkotás folyamata, de tiltakozás nem, és erről hamarosan írásos cáfolat is megjelenik.

Prőhle megismételte, hogy Kounalakis nagykövet asszony nem adott át semmilyen írásos dokumentumot Orbánnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte a démarche "mindenféle hivatalos nagyköveti lépést jelent", "legyen az bármiért vagy bármi ellen", így jóval semlegesebb szó annál, mint amilyen jelentést nyerhetett az elmúlt napokban. Közölte: szerinte a démarche, az eszmecsere és a baráti beszélgetés "nem állnak olyan nagyon messze egymástól".