A szmogriadó riasztási fokozata van érvényben több nagyvárosban

szmogriadó, szálló por koncentráció az egészségügyi határérték fölött, Budapest, forgalomkorlátozás, szmog
Vágólapra másolva!
Elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten, ha a szerdai mérések indokolják, akkor csütörtök hajnalban forgalomkorlátozás léphet életbe a fővárosban. Szerdán Miskolcon, Nyíregyházán és Kazinbarcikán is a riasztási fokozat lépett életbe.
Vágólapra másolva!

Szerdán életbe lép a levegőszennyezettség miatt a szmogriadó riasztási fokozata és csütörtök reggel hat órától érvényesek a forgalomkorlátozó intézkedések - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdára virradóra. A korlátozó intézkedések nem lépnek életbe akkor, ha a szerdai mérési eredmények alapján nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása. Ez csak a szerdai eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján derül ki - szól a közlemény.

A tájékoztatási fokozatban már elrendelt avar és kerti hulladék nyílt téri égetése tilalmának fenntartása mellett 2011. november 17-én reggel 6 órától nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek Budapest közigazgatási területén. Az MTI-hez eljuttatott közleményben a Főpolgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 100 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, 2011. november 17-én, csütörtökön reggel 6 órától, további intézkedésig.

Tarlós István felkérte a lakosságot, figyeljék a csütörtök reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelentsen. A főpolgármester önkorlátozásra is felszólította a légszennyezőket, kérve az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - üzemeltetésének, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának lehetőség szerinti mérséklését.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerda délelőttig párás, ködös, majd derült idő várható. Délután kelet felől kissé hidegebb levegő szivároghat be a térség fölé. Délután, este a mérsékelt délkeleti széllel és a keveredési réteg átmeneti, kismértékű megvastagodásával a levegőminőség várhatóan alig javul. A szálló por napi koncentrációja továbbra is várhatóan meghaladja a tájékoztatási, helyenként valószínűleg a riasztási küszöbértéket. A továbbiakban a szerdai javuláshoz képest inkább ismét romló tendencia valószínű. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is anticiklon alakítja az időjárást, ami nem kedvez a levegőminőség gyors javulásának, így vasárnapig valószínűleg nem javul a légszennyezettségi helyzet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Már tizenhat település levegője számít veszélyesnek az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb, szerdán közölt adatai szerint Magyarországon. Az OKI térképén piros színnel jelölt, vagyis "veszélyes" levegőjű települések között van Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, Esztergom, Budapest, Szeged, Százhalombatta, Tököl, Salgótarján, Eger, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen, itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.

Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít Sopron, Győr, Tatabánya, Ajka, Dunaújváros és Putnok levegője, mivel ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Kedden Debrecenben, majd szerdán Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán és Székesfehérváron is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát.

Miskolcon is a riasztási fokozat van érvényben

Miskolcon szerda reggel elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát - közölte a helyi önkormányzat szóvivője. A szálló por koncentrációja a borsodi megyeszékhelyen a Búza téren és a Lavotta utcában üzemelő automatikus mérőállomás adatai szerint hétfőn és kedden meghaladta a riasztási küszöbértéket.

A város vezetése arra kéri a lakosságot, hogy Miskolc egész területén mérsékeljék a szilárd- (szén, fa) és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, mellőzzék a személygépjárművek (főként a dízelüzeműek) használatát, s ha tehetik, utazzanak közösségi közlekedéssel vagy közlekedjenek gyalogosan.

A Borsod megyei Kazincbarcikán is jelentősen romlott a levegő minősége, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jelentése szerint jelentősen emelkedett a szálló por mennyisége az elmúlt 48 órában a levegőben.

Göndör Judit, a helyi önkormányzat szóvivője azt mondta: a szálló por koncentrációja a Kazincbarcikán üzemelő automatikus mérőállomáson hétfőn 36 százalékkal, kedden 65,4 százalékkal haladta meg a riasztási küszöbértéket.

Mint hozzátette, arra kérik a helyieket, hogy csak a kereskedelmi forgalomban kapható tüzelőanyagot használják fel fűtőanyagként, lehetőség szerint kerüljék a fával és a szénnel való tüzelést, valamint függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket. Az avar és a kerti hulladék égetése továbbra is tilos.

Nyíregyháza is az autók használatának mellőzését kérik

Életbe léptette a szmogriadó riasztási fokozatát szerdán a nyíregyházi önkormányzat - közölte a helyhatóság sajtószolgálata. A szálló por napi átlagkoncentrációja hétfőn 102,4, míg kedden 110,2 mikrogramm volt köbméterenként, így óvintézkedések bevezetése vált indokolttá a városban - mondta Parillák Gabriella sajtóreferens.

Tájékoztatása szerint szerdától tilos az avar és a kerti hulladék égetése Nyíregyházán, s arra kérik a lakosságot, hogy lehetőleg mellőzzék a személygépkocsik, különösen a dízelüzeműek használatát, inkább a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe utazásukhoz. Kérik továbbá a fa- és a széntüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, illetve ott, ahol arra lehetőség van, a gázüzemelésre való átállást. Átmenetileg felfüggesztették az útburkolati jelek felfestését is a városban, hogy emiatt forgalmi dugók ne alakuljanak ki az utakon.

Nem javasolják a szabadtéri sportolást

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Országos Környezet-egészségügyi Intézet közös felhívásában azt ajánlja, hogy ne sportoljanak a szabadban azokon a településeken, ahol a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít. A közleményben a sportért és az egészségügyért felelős államtitkárság, valamint az OKI felhívta a sportági szakszövetségek, a sportegyesületek, az iskolák és tanintézetek figyelmét, hogy ne tartsanak szabadtéri edzéseket, versenyeket, sportfoglalkozásokat ott, ahol a levegő szennyezettsége a szmogriadó tájékoztatási fokozatának a küszöbértékét elérte vagy meghaladta, vagyis a narancssárga vagy piros színnel jelölt településeken. Sportolás közben a belélegzett szennyezőanyag mennyisége egységnyi idő alatt a gyorsabb légzés miatt a sokszorosára növekedhet, és ez kritikus mértékben fokozza az egészségügyi ártalmakat fokozva.