Orbán is fut egy tiszteletkört az egyetemi hallgatókkal

Vágólapra másolva!
Egyeztetni fog a felsőoktatási törvényről pénteken Orbán Viktor kormányfő a hallgatói érdekképviseletekkel, bár információink szerint már nem akar érdemi változtatást a tervezeten és a hallgatók sem igényelnek ilyet. Az [origo] információi szerint pusztán kommunikációs célja van a megbeszélésnek, a miniszterelnök azt szeretné, hogy a tervezet ellen korábban ezrével tüntető egyetemisták úgy érezzék, fontosak a kormánynak, meghallgatják őket.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter után pénteken a miniszterelnök is tárgyal a Hallgatói Önkormányzatok (HÖOK) és a Doktoranduszok Országos Szövetségével (DOSZ) a felsőoktatási törvény tervezetéről - értesült az [origo]. Az egyeztetés ötletét, úgy tudjuk, maga Orbán Viktor vetette fel a múlt heti kormányülésen, érdemi engedményt ugyanakkor információink szerint már nem akar tenni a kormányfő a hallgatói szervezeteknek.

A HÖOK október 27-én az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete előtt tartott többezres demonstrációt a felsőoktatási törvénytervezet több eleme ellen, korábban pedig vidéki nagyvárosokban is voltak tiltakozó akciók. A szervezet három hete a közigazgatási miniszter segítségét kérte ahhoz, hogy járjon közben a törvénytervezet módosítása érdekében. A közigazgatási minisztér év elején egyszer már egyeztetett a hallgatói szervezetekkel, most arra hivatkozva kérték segítségét a hallgatók, hogy az oktatási államtitkárságot vezető Hoffmann Rózsával már nem tudtak szót érteni.

A miniszterelnök hivatalosan is felkérte Navracsics Tibor közigazgatási minisztert a közbenjárásra, akinek segítségével múlt hétre tető alá is hozták azt a megállapodást, amely a három leginkább kifogásolt pontban a HÖOK-nak elfogadható módon korrigálta a vitatott javaslatot.

A hallgatók elérték például, hogy lazultak a törvény tervezetében az általuk abszurdnak tartott "röghöz kötés" feltételei. Az oktatási államtitkárság tervei szerint az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatóknak diplomájuk megszerzése után 10 év alatt 7, illetve 20 év alatt 15 évet kellett volna Magyarországon dolgozniuk. Ha ezt nem teljesítették volna, akkor a javaslat szerint vissza kellett volna fizetniük taníttatásuk költségét. A Navracsics közreműködésével kialkudott változat szerint 20 év alatt mindössze 5 évet kell Magyarországon dolgozniuk.

A hallgatóknak sikerült visszalobbizniuk emellett a tervezetbe a hallgatói önkormányzatok egyetértési jogát. Az oktatási államtitkárság tervezete szerint megvonták volna a hallgatóktól azt a jogot, hogy az egyetemeket vezető testületekben csak az ő egyetértésükkel lehet szociális, az oktatók munkáját, illetve a tanulmányi és vizsgaszabályzatot érintő kérdésekben dönteni. Ezt a vétójogot az államtitkárság véleményezési jogra fokozta volna le.

A pénteki, miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson az [origo] forrásai szerint ugyanakkor a HÖOK és a DOSZ már aligha érhet el újabb eredményeket. Egy a kezdeményezésre rálátó, magas kormányzati beosztást viselő politikus szerint egyértelműen kommunikációs akcióról van szó, amellyel azt demonstrálná a kormány, hogy "a miniszterelnök meghallgatja a Fidesz természetes generációs bázisát adó fiatalok véleményét", emellett pedig arra, hogy a kormánnyal szembeni elégedetlenség helyett "jó szájíz", pozitív benyomás maradjon meg a több tízezer hallgatóban.

"Kirakat"- summázta az egyeztetés hírét egy másik, az ügyre rálátó kormányzati forrás is, amit igazol az is, hogy a tárgyalás tényére maguk a HÖOK-okosok is rácsodálkoztak. Amikor az [origo] megkereste az érdekképviselet egyik vezetőjét, hogy mivel készülnek, mit szeretnének elérni a miniszterelnöknél, az illető - aki tőlünk értesült arról, hogy a kormányfő majd megkeresi őket - hosszú csend után azt mondta: nem érti az egészet, mert a közigazgatási miniszterrel folytatott egyeztetésen már minden általuk vitatott pontban megállapodtak.