Tévedésből tűnt fel újra a médiaalapnál a 100 milliós szerződés

Vágólapra másolva!
Nem fizetett kétszer - ahogy arra az atlatszo.hu-n olvasható szerződéslistából lehetett következtetni - Az utolsó mohikán, a Zorro legendája és a Dzsungel könyve című rajzfilmekért a köztévéket működtető alap - állította csütörtöki közleményében a szervezet. Az [origo] korábban azért fordult magyarázatért a médialaphoz, mert a sorozatokat a lista szerint közel nyolcvanmillió forintért vették meg 2011-ben, noha ugyanezekért a filmekért a Duna Tv tavaly már kifizetett csaknem százmillió forintot. A médiaalap csütörtöki válasza szerint a félreértés abból adódott, hogy két rendszerben is iktatták ugyanazt a szerződést.
Vágólapra másolva!

Két rendszerben is iktatták ugyanazt a szerződést a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA), ezért szerepelt a médiaalap 2011-es szerződései között több olyan filmsorozat, amelyet tavaly a Duna Televízió már kifizetett - olvasható az MTVA csütörtök esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szerződésekről szerdán közölt cikket az [origo] (ezt itt olvashatja). Azt írtuk, hogy a szerződéslistából nem derül ki, hogy a 2011-ben kötött szerződések közé véletlenül kerültek-e be a rajzfilmsorozatokról szólók, vagy idén újra megvásárolta a tévé a tavaly egyszer már kifizetett sorozatokat, esetleg a tavaly megvásárolt sorozatok újabb részeiről van-e szó.

Az MTVA csütörtöki közleménye hamisnak nevezi a cikkben szereplő állításokat, bár az [origo] mindössze annyit írt, hogy tisztázatlan helyzet állt elő, amelyet a médiaalap többszöri megkeresésünkre október közepe óta nem tisztázott.

Közérdekű adatigényléssel fordultunk az MTVA vezérigazgatójához, Böröcz Istvánhoz még október 18-án. A médialap előbb azt kérte november elején, hogy pontosítsuk megkeresésünket, amit megtettünk, de kérésünkre - többszöri telefonos és írásos érdeklődés ellenére - azóta sem érkezett semmilyen válasz az MTVA-tól.

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője az MTI-nek küldött közleményében azt írja, "a Duna Televízió Zrt. és az Apokalipszis Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. között 2010. április 28. napján, még Cselényi László elnöksége idején jött létre sugárzási szerződés hat filmsorozat (a The Great Book of Nature, a The Jungle Book, a Christopher Colombus, a The Last of the Mohicans, a The Old Testament és a The Legend of Zorro) összesen 249 epizódjának többszöri sugárzása tárgyában. A szerződés szerinti filmalkotások felhasználási díja magyar hanggal és felirattal összesen nettó 77 599 605, bruttó 96 999 506 forint összeget tett ki".

"2011. februárjában - a médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően - a szerződésből származó jogosultságokat a Duna Televízió Zrt. átadta az MTVA részére annak érdekében, hogy a filmek az összes közszolgálati televíziócsatornán adásba kerülhessenek. A szerződést átadása után iktattuk az MTVA nyilvántartásába, azonban ez nem minősül új szerződésnek. Ugyanaz a szerződés, csak egy másik iktatásba került be" - olvasható a közleményben.