Egy szakértő szerint emberi tartózkodásra alkalmatlan volt a West-Balkán épülete

2011.11.17. 0:41

Tizenegy őr helyett csupán hárman vettek részt a biztosításban a West-Balkánban januárban bekövetkezett tragédia idéjén, ráadásul ők sem tartózkodtak a helyükön - mondta a Magyar Televízió Az Este című műsorában a bíróság által felkért egyik szakértő. Németh Ferenc szerint "mindenki igyekezett félretájékoztatni a másikat a vagyoni haszonszerzés érdekében ".

A West-Balkán épülete emberi tartózkodásra alkalmatlan volt, ráadásul összesen három biztonsági őr biztosította a helyszínt, a diszkótragédia idején egyikük sem tartózkodott a fővárosi szórakozóhelyen - ismertette a bíróság számára készített szakértői jelentést Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerdán az M1 Az Este című műsorában.

Németh Ferenc a műsorban azt mondta: sokféle hiba együtt okozta, hogy bekövetkezett a katasztrófa. A szórakozóhelyet üzemeltető cég nem tartotta be az akkori jogszabályokat, hiszen ezer embernél nagyobb rendezvény esetén orvosi személyzetre is szükség van, de emellett a tűzvédelmi szabályokat is megszegték. Ráadásul a saját maguk alkotta szabályokat sem tartották be, ugyanis a rendezvényt biztosító cég "önutasításában" az szerepel, hogy a West-Balkánnál tizenegy "őrhely" van. Ehhez képest három őrrel vettek részt a biztosításban, akik a tragédia idején mindhárman az épületen kívül igyekeztek szabályozni a sorba álló fiatalok bejutását. Olyan gyorsan engedték be az embereket, hogy közben nem tudták kiszűrni például a különösen veszélyes eszközöket vagy a kábítószereket.

A szakértői bizottság elsősorban az épület alkalmasságát vizsgálta, továbbá azt, hogy az épület bérbeadóit, illetve a biztonsági őröket tájékoztatták-e arról, hány vendég várható. Az épület megtekintésekor azt tapasztalták, hogy az átalakítás, átépítés alatt állt, így az "emberi tartózkodásra sem volt alkalmas". Emellett azt is megállapították, hogy sem a bérbeadókat, sem a biztonsági őröket nem tájékoztatták, a rendezvény résztvevőinek várható számáról. "Mindenki igyekezett félretájékoztatni a másikat a vagyoni haszonszerzés érdekében " - mondta a szakértő.

A budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség az ügyben négy ember ellen emelt vádat halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

Január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West-Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány meghalt, és többen megsérültek, amikor a diszkóban felgyülemlett többezres tömegben pánik tört ki, és az épület földszintjén és a lépcsőn tumultus alakult ki. Az ügy bírósági tárgyalása múlt kedden kezdődött.

KAPCSOLÓDÓ CIKK