A teherbírás is szempont lehet a katasztrófák utáni kártalanításnál

Vágólapra másolva!
A jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését látta veszélyben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa abban, hogy hiányos a katasztrófákat követő kárenyhítés, helyreállítás állami eljárásának a szabályozása.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté hivatalból indított eljárásban vizsgálja a katasztrófák nyomán bekövetkezett károk állami kezelését, annak jogi szabályozását, jogalkalmazási gyakorlatát. A közigazgatási és igazságügyi miniszter és a belügyminiszter, valamint az országos katasztrófavédelmi főigazgató arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy az érintett miniszterek a katasztrófák okozta anyagi károk kapcsán - az irányadó uniós jogi szabályozás keretei között - kidolgozzák a kártalanítási rendszer szabályozási koncepcióját, amely az öngondoskodás irányába hat, de a károkozó fokozott felelősségét is kimondja.

A jogalkotásért felelős tárcák a biztossal egyetértve kormányrendeletben fogalmaztak meg keretszabályokat a katasztrófáktól sújtott területekre, a helyreállításra és az újjáépítésre.

Szabó Máté ombudsman mindezzel összefüggésben azt kérte, hogy a további jogakotás során az öngondoskodás szabályozásában vegyék figyelembe az egyes lakossági csoportok teherbíró képességét, valamint a teherviselés kialakításában, a kárveszély megosztásában legyenek tekintettel az arányosság követelményére.

Hivatala közleménye szerint a biztos azt is fontosnak tartja, hogy a károkozó fokozottabb felelőssége mellett fektessenek nagyobb súlyt a felelősségbiztosítás és/vagy a biztosítékadás szerepének a növelésére is.