Csak a keleti országrészben javult a levegő minősége

Vágólapra másolva!
Javult a helyzet csütörtökre az ország keleti felében, az ország tizenhárom településén azonban továbbra is veszélyes a levegő minősége. Többek között Pécsen, Ajkán és Székesfehérváron 100 mikrogramm felett van a szálló por köbméterenkénti koncentrációja. Budapesten csütörtök hajnalban közlekedést korlátozó rendelkezést léptettek életbe.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom településen továbbra is veszélyes a levegő az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérési eredményei szerint, de az ország keleti felében csütörtökre javult a levegő minősége. Jelenleg veszélyesnek számít Budapest, Ajka, Veszprém, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Esztergom, Százhalombatta, Tököl, Dunaújváros, Pécs, Putnok és Kazincbarcika levegője. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van. Egészségtelennek számít a levegő Győrben, Salgótarjánban, Egerben, Sajószentpéteren, Miskolcon és Szegeden.

Kelet-Magyarországon jelentősen javult a levegő minősége, ugyanis az előző napi mérési eredmények alapján Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen még a veszélyes levegőjű települések közé tartozott. Csütörtökön Nyíregyházán visszavonták a szmogriadót, Esztergomban viszont annak riasztási fokozata lépett életbe. Jelentősen romlott a levegő minősége a Közép-Dunántúlon: Budapesten és Székesfehérváron csütörtökön forgalomkorlátozó intézkedéseket léptettek életbe.

Tarlós István főpolgármester reggel hat órától további intézkedésig elrendelte a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedési tilalmát a főváros közigazgatási területén. Ez a korlátozás mindennap 6 órától 22 óráig tart. A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, s a megszegőivel szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa. Továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése.