Budapesten vége a szmogriadónak

Vágólapra másolva!
Budapesten megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, de a szálló por koncentrációjának átlaga az egészségügyi határérték fölött várható. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szerint az országban jelenleg sehol sem "veszélyes" a levegő.
Vágólapra másolva!

Budapesten nincs szükség a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartására, ezért Tarlós István főpolgármester azt megszünteti - közölte vasárnapra virradóra a Főpolgármesteri Hivatal.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra vonatkozó előrejelzése szerint a szálló por koncentrációjának napi átlaga az egészségügyi határérték fölött, de általában a tájékoztatási küszöbérték alatt valószínű a fővárosban. A légszennyező anyagok további feldúsulására nem kell számítani, a levegőminőség további kismértékű javulása valószínű.

A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött szombati adatai alapján Budapesten - további javulás mellett - a kisméretű szállópor szintje öt mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el, hat esetben a tájékoztatási küszöbérték és az egészségügyi határérték közötti légszennyezettség alakult ki, míg Csepelen épp a tájékoztatási szint fölötti volt.

Vasárnap Miskolcon is megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Legalább két napig, vagyis kedd reggelig ismét nem állhat fenn még a tájékoztatási fokozat sem.

Sehol nem veszélyes a levegő

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) szerint vasárnapra a települések többségén javult a levegő minősége, jelenleg az ország egy településén sem veszélyes a levegő. Ez azt jelenti, hogy a szálló por köbméterenkénti koncentrációja egyik mérőállomáson sem haladja meg a 100 mikrogrammot. Az OKI szerint a levegő még mindig egészségtelennek számít Pécsen, Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Egerben. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm közötti.

Tíz településen "kifogásolt" a levegő minősége, ezek: Sopron, Tatabánya, Esztergom, Budapest, Tököl, Salgótarján, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen. Az OKI mérései alapján a többi településen a levegő minősége már elfogadhatónak számít.