Vágólapra másolva!
Több törvénysértést és mulasztást is megállapított a Fővárosi Főügyészség a Négy Mancs állatvédő alapítvány működésében - közölte a vizsgálatot kezdeményező Budai Gyula. Az elszámoltatási biztos szerint az alapítványt az adóhatóság is ellenőrzi.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula egyebek mellett azért indított vizsgálatot a Négy Mancs ügyében, mert tisztázni akarta, hogy a "közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányt" milyen forrásokból finanszírozta az alapítvány. Az elszámoltatási biztos a Fővárosi Főügyészségtől azt kérte, hogy vizsgálja meg az alapítvány működését.

Budai Gyula tájékoztatása szerint a Fővárosi Főügyészség több törvénysértést és mulasztást is megállapított. Az alapítvány a vizsgált időszakban központi költségvetési, illetve helyi önkormányzati támogatást nem kapott, a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásából származó költségvetési támogatásból azonban részesült, ennek felhasználását viszont nem az ügyészség, hanem az adóhatóság ellenőrzi. Budai Gyula közölte, hogy az alapítványnál már folyamatban van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elrendelt ellenőrzés.

Hétfőn a Baromfi Termék Tanács is törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be az ügyészséghez a Négy Mancs szerintük jogszabálysértő tevékenysége miatt. A tanács szerint az alapítvány nem szolgál valós állatvédelmi-állatjóléti célokat, és valótlan tartalmú propagandával a magyar baromfitermelők és -termékek lejáratására törekszik belföldön és az európai uniós országokban. A Baromfi Termék Tanács közleményében hozzátette azt is, hogy a Négy Mancs alapítvány nyilatkozataiban és közleményeiben folyamatosan valótlanul állítja, hogy Magyarországon az EU-s előírásokkal ellentétes, illegális tollfosztás és libatömés folyik.

Az állatvédők kampánya után német áruházláncok felfüggesztették a hízott liba forgalmazását 2008-ban. A bécsi székhelyű, Magyarországon is működő Négy Mancs alapítvány 2006 novemberétől nemzetközi kampányt folytatott a kényszertömött libákból származó hús ellen, és feketelistát készített, amelyen több magyar és francia cég neve is szerepelt. A Négy Mancs arra kérte az áruházláncokat, hogy ne vásároljanak májat és hízott libát olyan üzemtől, amely a listán szerepel, azaz garantáltan részt vesz kényszertömésből származó áru előállításában, feldolgozásában. A legnagyobb magyar exportőrként ismert Hungerit Zrt.-nél az alapítvány nyomására 2008-ban leállították a hízottáru-feldolgozást, és csak néhány hónap múlva indították újra.