Orbán levélben nyugtatja a nyugdíjasokat

Magukra hagyott szülők, magányos nyugdíjas, új családjogi törvény, KDNP
Vágólapra másolva!
Minden nyugdíjasnak levelet küld Orbán Viktor miniszterelnök, amelyben garantálja, hogy jövőre nem változik a nyugdíjak értéke, és a rezsi sem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak. Bő egy éven belül ez a harmadik levél, amit Orbántól kapnak a nyugdíjasok, korábban a nemzeti konzultáció keretében kérdezték, majd a nyugdíjpénztári változásokról tájékoztatták őket.
Vágólapra másolva!

"A kormány 2012-re garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak" - fogalmaz Orbán Viktor miniszterelnök abban a nyugdíjasoknak írt levelében, amelyet keddtől kézbesítenek a címzetteknek.

A levélben Orbán azt írja, hogy a nehéz európai és magyar gazdasági helyzet ellenére azért lehet garantálni a nyugdíjak áremelkedésekkel arányos növelését, mert a nyugdíjkasszába befizetett pénzt teljes egészében a nyugdíjas korúak nyugdíjára fordítják. "Abból az összegből tehát senki nem vehet el, nem kockáztathatja, nem nyerészkedhet rajta" - írja a miniszterelnök.

A levél tartalmáról Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője számolt be az után, hogy kedden reggel Orbán Viktor megbeszélést tartott Iván Lászlóval, az Idősügyi Tanács tagjával, a Fidesz nyugdíjastagozatának országos elnökével. Szijjártó a találkozó utáni sajtótájékoztatón azt mondta: Iván László és Orbán Viktor megerősítette azt a megállapodást, amelyet még 2009-ben kötöttek, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, nem fogad el és nem hajt végre olyan válságkezelést, amely a nyugdíjasok vállára tesz újabb és újabb terheket.

"Annak köszönhetően, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat fizetnek, 2012-ben 4,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak" - mondta Orbán a találkozón Szijjártó Péter szóvivő tájékoztatása szerint. Iván László pedig arról beszélt, hogy novemberben egyösszegű, 6 százalékos kiegészítést kapnak a nyugdíjasok.

Orbán Viktor levelét - amelyet jövő hétfőig minden nyugdíjas megkap - az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi ki, a költségeket pedig a nyugdíj-biztosítási alapból finanszírozzák.

Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tervezett együttműködés során a kormány belemenne-e egy olyan megállapodásba, amely érintené a nyugdíjakat, a szóvivő azt válaszolta: az a vállalás, hogy megőrzik a nyugdíjak reálértékét, "mindig és minden körülmények között érvényes".

Két levelet már kaptak a nyugdíjasok Orbántól

Tavaly decemberben is kaptak levelet Orbán Viktortól a nyugdíjasok. Abban a nyugdíjpénztárakat érintő változásokról és a gázárról tájékoztatták őket. Orbán arról is írt, hogy "a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat". A levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldte ki.

Három hónappal korábban, 2010 szeptemberében pedig a nemzeti konzultáció keretében kapott levelet minden nyugdíjas a miniszterelnöktől. Ebben arra kérte őket, hogy egy válaszlevélben osszák meg vele gondjaikat, és írják meg, szerintük mi lenne a kormány legfontosabb teendője az ország jelenlegi helyzetében. A kérdőíves levelet összesen 1,7 millió nyugdíjas háztartásba küldték el, a levél költségeit a Fidesz állta. A nyugdíjasokat megosztotta Orbán akciója, az erről szóló videónkat itt találja.