Lázár ötvenpontos oktatási csomagjáról is vitázik a parlament

2011.11.23. 7:00

Folytatódik a köznevelési és az új önkormányzati törvényjavaslat általános vitája az országgyűlés szerdai ülésén. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a múlt héten mintegy ötven pontból álló módosító csomagot nyújtott be a köznevelésitörvény-javaslathoz.

Reggel nyolc órától, összesen hat órában szólhatnak hozzá a képviselők a szakképzésről szóló kormányzati előterjesztéshez, amelynek egyik fő célja, hogy a képzési szerkezetet - a szakirányokat és a létszámokat is beleértve - a gazdaság igényeihez igazítsa.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett előterjesztés egyebek mellett általánossá teszi a hároméves szakiskolai szakképzést, valamint rögzíti a szakközépiskolák átalakuló funkcióját, amely szerint az érettségivel együtt munkakör betöltésére jogosító szakmai érettségit is szereznek a fiatalok.

Folytatódhat a Hoffmann-Pokorni vita

A képviselők ezután a nemzeti köznevelésről szóló törvényjavaslat, előző hét keddről elnapolt általános vitáját zárhatják le három órában.

Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata oktatási államtitkár a törvény céljaként akkor a megújulást, a felemelkedést, az ország versenyképességének biztosítását, a nemzeti közép megerősítését és a pedagógusok helyzetének rendezését jelölte meg. (Az [origo]köznevelési törvényről szóló összefoglaló cikkét itt olvashatja.)

Pokorni Zoltán, a Fidesz vezérszónoka ugyanakkor több ponton is jelezte, nem ért egyet a kormányzat szándékával, a volt oktatásügyi miniszter ide sorolta például az iskolafenntartás, a pedagógiai kultúra, az egésznapos iskola, valamint a pedagógus életpálya kérdésének javasolt szabályozását.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője múlt héten közel ötvenpontos módosító csomagot nyújtott be a köznevelésitörvény-javaslathoz. Eszerint Lázár erősítené az óvodák szerepét, a mindennapos testnevelés részévé tenné az úszást, az általános iskolákban pedig KRESZ-t is oktatna.

Közben több civil szervezet és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is a törvényjavaslat visszavonását kérte.

A végére marad az önkormányzati törvény

A parlament az ülésnap végén az új önkormányzati törvényről szóló általános vitát fejezheti be négy órában. Tállai András államtitkár előző héten, a javaslatot ismertetve azt mondta, a kormány célja egy modern, költségtakarékos és feladatorientált önkormányzatiság kiépítése.

Botka László, az MSZP vezérszónoka ugyanakkor a magyar önkormányzatiság felszámolásaként és a települések jogfosztásaként értékelte a javaslatot, míg Apáti István, a Jobbik vezérszónoka bejelentette: pártja országos tiltakozó akciót indít a javaslat elfogadása esetén, Szilágyi Péter, az LMP vezérszónoka pedig az önkormányzatok kivéreztetésének nevezte az előterjesztést.

Az országgyűlés négynapos ülése csütörtökön ér véget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK