Táskából ebédelnek az iskolások Esztergomban

Vágólapra másolva!
Az esztergomi iskolákban otthonról hozott ebédet esznek szerdától a gyerekek, a város szociális központjában pedig azt remélik, hogy felajánlásokból tudják majd biztosítani a rászorulók étkeztetését. A közétkeztetési feladatokat ellátó cég a ki nem fizetett számlák miatt szünetelteti az ételek kiszállítását.
Vágólapra másolva!

Esztergomban szerdától nincs közétkeztetés a gyermekintézményekben és a szociális központban, illetve megszűnik a közvilágítás, miután a helyi képviselő-testület kedden, határozatképtelenség miatt, nem tudott dönteni a két szolgáltató, a Hungast Esztergom Kft., illetve a Tivi Kft. számláinak a kifizetéséről. A Hungast a kórházon kívül sehova nem visz élelmet szerdán, a Tivi vezetője azt mondta, ha kell, "csontsötétre lekapcsolja a várost". A két cégnek összesen több mint 250 millió forinttal tartozik Esztergom.

Az [origo] gyors esztergomi körképéből kiderült, hogy az iskolákban szülői segítséggel próbálják megoldani a helyzetet. A szülőket értesítették szóban és az üzenőfüzetben is, így a gyerekek szerdán valószínűleg otthonról hozott ebédet fognak enni. A Szent Imre Gimnáziumban másként nem is tudnák megoldani a helyzetet, hiszen az intézménynek nincs külön konyhája. Ott egy nappal korábban értekezleten jelentette be az igazgató, hogy szerdától megszűnik a közétkeztetés, és a héten biztosan ezzel a helyzettel kell számolniuk. Egyelőre nem tudnak arról, hogy mikortól áll vissza a közétkeztetés. Otthonról hozott ebédet fognak enni a Babits Mihály Általános Iskolában is, legalábbis azok a gyerekek, akiknek a szülők tudtak ételt csomagolni.

A közétkeztetés hiányával küzdenek az időseknek segítséget nyújtó Glatz Gyula Szociális Központban is, ahol szerdától harminc rászoruló étkeztetését nem tudják megoldani. A szociális központ egyik munkatársa elmondta, novemberben biztosan nem lesz közétkeztetés, és valószínű, hogy a helyzet decemberre sem oldódik meg. A többi intézményhez hasonlóan itt is súlyosbítja a problémát, hogy nem tudják, meddig húzódhat el a mostani helyzet, és meddig kell egyfajta vészforgatókönyvre berendezkedniük.

Ugyanakkor a szociális központhoz már szerdán érkezett felajánlás magánszemélytől, egy cég pedig élelmiszert ajánlott fel. Az intézmény vezetői most azon gondolkodnak, hogy miképpen és kiktől kérhetnek segítséget, a helyzetet ugyanis szerintük csak "karitatív alapon" lehet megoldani. Együttműködnek a Máltai Szeretetszolgálattal, és felhívást készülnek közzétenni az esztergomiaknak is. A szociális központ munkatársai azt mondták, úgy érezték, magukra vannak hagyva, ezért is hatották meg őket a felajánlások. "Esztergomban mindenki átérzi a közétkeztetés hiányát, mert az iskolákban és a bölcsődékben is szembesülnek ezzel a problémával" - magyarázták a kialakult helyzetre érkező pozitív reakciókat.

A közétkeztetés szüneteltetése 18 intézményt érint - tudtuk meg Tétényi Éva sajtófőnökétől. Váczy István az [origo]-nak elmondta, a polgármester a helyi cégektől, ipari parkoktól kért segítséget. Az intézmények a piaci kereskedőktől is kaptak gyümölcsöt, zöldséget, sok szülő pedig több szendvicset csomagolt, hogy azok a gyerekek is ételhez jussanak, akik otthonról nem tudtak ebédet hozni. A Gyermekétkeztetési Alapítvány is jelezte, hogy kész segíteni - mondta Váczy István. Az esztergomi szülők mindeközben péntekre a Facebookon szerveznek tüntetést "a városunkért a gyerekeinkért az étkeztetésért".

Váczy István szerint az esztergomi önkormányzat működésképtelensége nemcsak a közétkeztetést sodorta veszélybe, a tartozások miatt ugyanis már megkezdték a telefonok kikapcsolását, és elképzelhető, hogy az áramot és a gázt is kikapcsolják az intézményekben.

Az adósságrendezés alatt álló önkormányzat a Hungastnak 100 millió forintot meghaladó összeggel tartozik, a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek pedig 150 millióval, és a lejárt adósság túlnyomó része az előző polgármester hivatali idejében keletkezett. A tartozás törvényes kifizetéséhez nem elég, ha a képviselői testület határozatban dönt az összeg átutalásáról a szolgáltatónak, mert a közétkeztetésre szánt összegeket az egyes intézmények költségvetési sorába is be kell állítani - hangsúlyozta Váczy István. Ha ez pénteken megtörténik, hétfőtől helyreállhat a közétkeztetés. Ha nem születik döntés, akkor adományokból próbálják meg ellátni az intézményeket.