Hende: Adómentességet kaphat a tartalékosok egy része

2011.11.23. 6:54

Ha vállalják a tartalékos szolgálatot, elengedik járandóságuk 16 százalékos adóját azoknak a katonáknak, akik az 57 éves korhatár alatt vonultak nyugdíjba - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Magyar Nemzetnek.

Harminc százalékos létszámleépítés történt a Honvédelmi Minisztériumnál és intézményeinél, az átszervezés éves szinten sok milliárdos megtakarítást jelent - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban.

A tárcavezető azt mondta, hogy a létszámleépítés a műveleti területet nem érintette jelentősen, így attól az ország katonai képessége nem csökken. Mérséklődik viszont a bürokrácia, és kevesebb objektumot kell fenntartani - tette hozzá.

A tartalékos állományról a miniszter elmondta, hogy szándékai szerint az a jelenlegi több mint 2 ezerről 8 ezer főre nő majd. Ennek érdekében azoknak a katonáknak, akik 57 éves koruk előtt mentek nyugdíjba, de most vállalják a tartalékos szolgálatot, elengedik a járandóságuk tizenhat százalékos jövedelemadóját - mondta.

Hende Csaba szerint a tárcánál és intézményeinél sikerült úrrá lenni a korrupción, a hátrányos szerződések helyett újakat kötöttek. Hozzátette, hogy az egész rendszert külső szakértők bevonásával átvilágították, s a keletkezett 10 ezer oldalnyi anyag alapján 46 büntetőfeljelentést tett az öt évre visszamenőleg talált gyanús ügyekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK