Az energiaügyi államtitkár a Facebookon támadja Lázár javaslatát

Vágólapra másolva!
Bencsik János szerint kerülni kell az olyan indítványok beterjesztését, amelyek nem veszik figyelembe a lehetséges következményeket, mert szerinte az energiatermelés és -elosztás nem veszélytelen üzem. A Facebookon erre hivatkozva bírálta az államtitkár Lázár János módosító javaslatát.
Vágólapra másolva!

Nem támogatja a klíma- és energiaügyi államtitkár Lázár János módosító javaslatát, amely az önkormányzatoknál, közintézményeknél és vállalkozásoknál sem engedné kikapcsolni a villanyórát, akármekkora tartozást halmoztak is fel. Bencsik János erről a Facebook oldalán írt, ahol megosztotta az [origo] csütörtökön megjelent cikkét.

"Az energiatermelés és -elosztás nem veszélytelen üzem, éppen ezért kerülendő a lehetséges következményeket figyelembe nem vevő indítványok beterjesztése az Országgyűlés elé. Miután magam arra szerződtem, hogy legjobb tudásom és lelkiismeretem alapján szolgáljam az országot, ezért a Lázár képviselő úr által benyújtott indítványt támogatni nem tudom" - írta az államtitkár a Facebookon.

A frakcióvezető kezdeményezésének veszélyeire az [origo] információi szerint egy saját készítésű szakvéleménnyel hívta fel a kormány figyelmét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkársága. Az állásfoglalás szerint a villamosenergia-ellátás rendszerszintű biztonságát veszélyezteti, hogy a módosítás értelmében a szolgáltatás kikapcsolása gyakorlatilag minden felhasználói körben és bármilyen villamosenergia-fogyasztással összefüggő tartozás esetén kikerült a nem fizetéskor alkalmazható szankciók közül.

Lázár Jánosnak januárban volt már egy energetikai témájú, a szektor több résztvevőjét ugyancsak megdöbbentő javaslata. A frakcióvezető akkor a megújuló energiát hasznosító és a kapcsolt áramot termelő erőművek támogatásának drasztikus csökkentését javasolta, kormánytagtól addig példátlan módon Bencsik János energetikai államtitkár is bírálta egy Facebook-bejegyzésben. A kormánypártok februári, siófoki kihelyzett frakcióülésén is felmerült vitába később személyesen Orbán Viktor is beszállt, majd kiderült, hogy voltaképpen ő állt a frakcióvezető kezdeményezése mögött.