Tartozás miatt elzárták a gázcsapot a körösszakáli iskolában

Vágólapra másolva!
Az önkormányzat csaknem tízmillió forintos tartozása miatt már két hete nincs fűtés a hajdú-bihari település iskolájában. Az alsó tagozatok tantermeit egy önkormányzati lakásban rendezték be. Az önkormányzat 2011-ben összesen 48 millió forinttal kevesebb támogatást kapott az oktatási intézmény működtetésére.
Vágólapra másolva!

Egy szolgálati lakásban tanulnak a körösszakáli általános iskola alsó tagozatosai, míg a nyolcvan felsős diák egy cserépkályhával fűtött ebédlőben vann iskolaidőben immár két hete - közölte a Hajdú online. A hírportál szerint november második hetében az önkormányzat 9,4 millió forintos fizetési hátraléka miatt a gázszolgáltató elzárta a gázt az iskola épületében. Egy hét után egy első emeleti önkormányzati lakásban rendezték be a körösszakáli általános iskola alsó tagozatainak tantermeit. Az elsősök a konyhában üldögélnek, ahol a betűket a konyhaszekrény üvegajtajára ragasztották fel a pedagógusok. A lakásban csaknem negyven kisiskolás zsúfolódik össze, köztük egy mozgássérült tanuló, és egyetlen illemhely áll rendelkezésükre - tudósít a hírportál.

Samók Gyula, a határ menti hajdú-bihari település független polgármestere elmondta: bár a kormány 2002-ben határozatban vállalta az ország öt román tannyelvű általános iskolája - köztük a körösszakáli - működésének finanszírozását, 2010-ben és 2011-ben az oktatási intézmény működtetésére összesen 48 millió forinttal kevesebb támogatást kapott az önkormányzat. Járt volna, de nincs több pénz abban az alapban, amelyből a körösszakálival egyező profilú iskolákat finanszírozzák - mondta a polgármester, hozzátéve: nyár óta, amikortól már látszott a probléma, a köztársasági elnöktől kezdve az ombudsmanokon keresztül a szakminisztereken át a szakállamtitkárokig mindenkivel tárgyaltak, de nem kaptak semmilyen segítséget.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a falunak nincs beruházási hitele, és az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatására elkülönített alapból is úgy kaptak csupán 2,5 millió forintot, hogy az igényléshez csatolták a szolgáltató 9,4 millió forintos fizetési felszólítását.