Közvilágítás nélkül maradt Esztergom főútja

Vágólapra másolva!
Csütörtök éjszakára elkezdte az esztergomi közvilágítás részleges lekapcsolását a közvilágítást végző cég, mivel az önkormányzat még mindig nem törlesztette a cég felé fennálló tartozását. A városban egyelőre csak a főúton szűnt meg a közvilágítás, a sötétben a rendőrség a szokásosnál több járőrt vezényelt az utcákra.
Vágólapra másolva!

Kikapcsolata az Esztergomon átvezető 10-es és 11-es főút belterületi szakaszán a közvilágítást a szolgáltató az önkormányzat tartozása miatt. A város főútja így csütörtök éjszakára közvilágítás nélkül maradt, a gyalogátkelőhelyeken viszont továbbra is világítanak a lámpák - közölte Váczy H. István, a városháza sajtóreferense.

A referens szerint a városba negyven rendőr érkezett, akik megerősített járőrszolgálatot látnak el. A polgárőrök szintén járőrőznek éjszaka.

Az adósságrendezés alatt álló önkormányzat november végéhez közeledve már csaknem 150 millió forinttal tartozik a közétkeztetési feladatokat ellátó HunGast Esztergom Kft.-nek, és 172 millióval a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek. A Tivi Kft. csütörtökön kezdte meg a világítás kikapcsolását, esztergomi lakosok szerint a társaság dolgozói délelőtt a főutakon a biztosítékokat szedték ki a lámpaoszlopokból, illetve délután emelőkosaras autóval égőket is kiszereltek, csak a gyalogátkelőhelyek világítását hagyták meg.

Múlt pénteken Tétényi Éva független polgármester és a Fidesz-KDNP-frakció vezetője, Steindl Balázs közösen olyan módosítást terjesztett elő, amelynek értelmében az önkormányzat kifizette volna a két cég szeptemberi számláit, összesen 46 millió forintot. A közgyűlés ülésén azonban a frakcióvezető végül nem jelent meg, és a Fidesz-KDNP többségű testület Meggyes Tamás korábbi fideszes polgármester indítványát szavazta meg, amely a cégeknek csak 10-10 milliót biztosított volna. A helyi képviselő-testület kedden határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a számlák kifizetéséről, a következő ülést pénteken 11 órakor tartják.

Kiflis tüntetés készül
Szerdán a közétkeztetést végző Hungast is beszüntette a közétkeztetést az önkormányzati fenntartású gyermekintézményekben, de a Gyermekétkeztetésért Alapítvány 1,5 millió forintért megállapodott a vállalkozással, hogy az általános iskolákba és az óvodákba csütörtökön és pénteken csaknem 1600 ebédet kiszállítanak. Az MTI információi szerint egy szülő "kiflicsücskös tüntetést" szervez a városháza elé péntekre, a kezdeményezést már több közösségi portálon is meghirdették. Eddig összesen nyolcszázan jelezték csatlakozásukat, ezért a demonstrációt a rendőrségen bejelentették.