Csak ipari hó esett a meteorológusok szerint Budapesten

leesett az első hó újpesten, olvasói kép, kispest, Üllői út mentén, tél, hó, havazás
Vágólapra másolva!
Az [origo] két munkatársa szerint is esett a hó csütörtökön reggel Újpesten, az Országos Meteorológia Szolgálat azonban nem kapott jelentést havazásról. A szolgálat munkatársai reggel még azt mondták, valószínűleg dérről, vagy zúzmaráról van szó, napközben azonban már ipari hóról beszéltek. Az [origo] egyik olvasója Kispestről is küldött havas képet.
Vágólapra másolva!

Újpesten esett az idei első hó a fővárosban. Az [origo] tudósítója szerint az északi Összekötő vasúti hídnál egy-két centiméteres vastagságban meg is maradt a csapadék. Az [origo] egy másik munkatársa is arról számolt be, hogy havas utcákat látott kora reggel Újpesten.

Az [origo] nyolc óra előtt megkereste az Országos Meteorológiai Szolgálatot, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy az elmúlt napokban az ország több pontján előfordult gyenge havazás, de egyelőre nem maradt meg sehol komolyabb mennyiségben a hó, mert a ködből kicsapódott havas, deres, zúzmarás csapadék mindenhol elolvadt. Mint mondták nem kaptak jelentést budapesti havazásról csütörtökön, a lehullott csapadék valószínűleg dér, vagy zúzmara.

Forrás: Siroki Róbert
Bár a hírek újpesti havazásról szóltak, a leghavasabb képet Siroki Róbert küldte Kispestről. További beküldött fotókért kattintson a képre!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa csütörtökön késő délelőtt az [origo]-nak elmondta: Budapesten nincs összefüggő hótakaró. Ugyanakkor néhány helyen valóban képződött némi csapadék. Ez gyakori jelenség a mostanihoz hasonló időjárási viszonyok mellett, és főleg hőerőművek környékén, ipari körzetekben jellemző - közölte a szolgálat.

Az ipari hóként is emlegetett jelenség magyarázata az, hogy a hőerőművek kéményeiből nagy mennyiségű vízgőz kerül az egyébként is párás és hideg levegőbe. A felesleges vízgőz a szintén a kéményekből kikerülő szemcséken (úgynevezett kondenzációs magvakon) lecsapódik, és kialakulnak a felhőrészecskék, amelyek aztán csapadékként lehullanak. Az OMSZ tájékoztatása szerint a környező hegyekben sem esett a hó, és csak dér lepi be a fákat. Mint közölték, a következő napokban sem valószínű havazás.

Ez hó, vagy csak ipari hó? Segítse eldönteni, hogy tényleg havazott-e, készítsen fotót, és küldje el a foto@origo.hu e-mail címre.