Az igazságügyi reformról és a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről dönthet hétfői ülésén az országgyűlés. A határozathozatalok napirendjén szerepel még a plázaépítés tilalmának bevezetése, valamint a polgárőrség tevékenységének szabályozása is.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak rendszerének átalakítását egy júliusban elfogadott alkotmánymódosítás teszi lehetővé, amely kimondja, hogy az ilyen, a korhatárt be nem töltött személyek számára "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

Az országgyűlés asztalán szavazásra váró javaslat értelmében az 57. életévüket még be nem töltött szolgálati nyugdíjasok a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval csökkentett összegű ellátást kapnak január 1-jétől.

A képviselők, a várhatóan késő éjszakába nyúló szavazások során döntenek a fideszes Gulyás Gergelynek a jelenleg hatályos alkotmány módosítására tett javaslatáról is, amelynek elfogadása esetén a parlamentnek még idén meg kell választania a jövőbeni Kúria - jelenlegi nevén Legfelsőbb Bíróság - elnökét. A parlament eredetileg előző héten szavazott volna a kormány azon terveiről, amely alapján elválna egymástól a Kúria és a bírói igazgatási szerv vezetőjének poziciója. A voksolást azonban a kormány kezdeményezésére hétfőre halasztották, Papcsák Ferenc fideszes képviselő pedig egy zárószavazás előtti módosító javaslatában azt kezdeményezte, hogy az államfő december 15-ig tehessen javaslatot a Kúria elnökének személyére.

Az igazságszolgáltatást érintő javaslatok része, hogy a megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) igazgatási jogkörei az Országos Bírósági Hivatalhoz, illetve a parlament által választott elnökéhez kerüljenek, akinek tevékenységét az újonnan létrejövő Országos Bírói Tanács felügyelné. A bírósági rendszer négyszintű maradna, a bírák jogállása pedig úgy változna, hogy háromévenként egy évre a hozzájárulásuk nélkül is másik szolgálati helyre lehetne kirendelni őket.

Az országgyűlés - a jövő évi büdzsé fő számainak, keddre várható meghatározása előtt - még hétfőn elfogadhatja a 2012-es költségvetést megalapozó salátatörvényt. Az ebben megtalálható javaslatok egyike megtiltaná a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi építmények, vagyis a plázák építését, arra hivatkozva, hogy az utóbbi időben a kereskedelem koncentrációja miatt a kiskereskedelmi forgalom 69 százalékát mára a nagy és közepes kereskedelmi vállalkozások uralják. A 2014 végéig javasolt általános tilalom alól a kereskedelemért felelős miniszter adhatna felmentést.

A 2012. évi költségvetést megalapozó jogszabályban szerepel még, hogy jövőre központi számlára kerülnének a bírságbevételek, emellett a közösségi közlekedés támogatására az állam jövőre 16 milliárd forinttal kevesebbet fordítana, mint idén - ezt a fogyasztói árkiegészítés csökkentésével érnék el -, míg a foglalkoztatást helyettesítő támogatás nem az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, hanem annak 80 százalékával egyezne meg.

Hétfőn új jogszabály születhet a polgárőrségről, a belügyminiszter által kezdeményezett jogszabály a polgárőri tevékenység leple alatt folytatott jogellenes tevékenységet, illetve az egyesülési joggal történő egyéb visszaéléseket kívánja megakadályozni. A javaslat ennek érdekében például országosan egységes formaruhát írna elő a polgárőrök számára. Az országgyűlés e heti, ötnapos ülését a jövő évi költségvetés fő számainak elfogadásával folytatja kedden.