Lázár: 110 százalékos a Fidesz bizalma Matolcsyban

Vágólapra másolva!
Lázár János szerint a jövő évi magyar költségvetés érdemi módosítására nem lesz szükség, adott esetben a tartalék növelése lehet a megoldás.  A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy az "elmúlt hét eseményei" után a bizalmuk a nemzetgazdasági miniszterben 110 százalékra nőtt.
Vágólapra másolva!

Támogatja a Fidesz-frakció azt a kezdeményezést, hogy a jövő évi költségvetésbe betervezett 200 milliárd forintos országvédelmi alap és kamatkockázati tartalék 2012 első kilenc hónapja után legyen csak felhasználható - közölte Lázár János hétfőn. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez az ezen felüli 100 milliárd forintos általános tartalékot nem érinti.

A Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfői ülése után elmondta azt is, hogy Magyarország 2012-es gazdasági növekedési várakozásait a német gazdasági kormányzat Németország növekedésére vonatkozó végső előrejelzése fogja meghatározni. Lázár János szerint a jövő évi magyar költségvetés érdemi módosítására nem lesz szükség, úgy látja, adott esetben a tartalék növelése lehet megoldás.

Arra a felvetésre, hogy a múlt héten azt mondta, százszázalékos a kormánypárti képviselőcsoport bizalma Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterben, hétfői tájékoztatóján Lázár János azt közölte: ez már 110 százalék. Arra a kérdésre, hogy mi növelte meg a bizalmat, azt válaszolta, hogy az elmúlt hét eseményei. Álláspontja szerint "az elmúlt húsz évben a magyar államadósság csökkentéséért Matolcsy György vezetésével ez a gazdasági kormányzat tett a legtöbbet".

Lázár János osztja azokat a nézeteket, hogy intenzív spekuláció zajlik a forint ellen. Ez egy realitás - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a spekuláció fékezése és megakadályozása a kormányzat feladata. Arra a hétfői hírre, hogy az OECD szerint Magyarország recesszióba süllyed jövőre, és egyúttal egy IMF-hitelmegállapodás megkötését sürgette, Lázár János úgy reagált: a kormányzat pénteken egyértelműen nyilatkozott arról, hogy megállapodást kell kötni az IMF-fel, a bankszövetséggel és a pénzügyi szektorral.

A Fidesz frakcióvezetője szerint nincs meghátrálás abban, hogy a terheket három csoportnak kell viselnie, a háztartásoknak, az államnak és a piacnak. A piaci szektornak meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy viselnie kell a terheket és a kockázatokat - mondta, megjegyezve, hogy a kockázat alatt a végtörlesztésre gondol.

Az igazságszolgáltatási rendszer átalakításával csaknem 12 milliárd forint összegben módosul a büdzsé kiadási oldala - mondta Lázár János. Ennek keretében nő a bírósági dolgozók és az ügyészek száma, továbbá 8-10 százalékkal emelkedik a bírák és az ügyészek fizetése 2012-ben. Várhatóan három héten belül választja meg a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria, valamint az Országos Bírósági Hivatal elnökét a parlament. Az elnökök személyére Schmitt Pál köztársasági elnök tesz javaslatot.