Nem a fogyasztók oldalán áll az energiaügyi államtitkár Lázár szerint

Vágólapra másolva!
"Soha nem fogunk egyetérteni Bencsik János képviselőtársammal, én a fogyasztók oldalán maradok, ő meg a szolgáltatók érdekeit képviseli" - jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján. Bencsik János energiaügyi államtitkár a múlt héten a Facebookon kritizálta Lázár javaslatát, amely nehezítené azt, hogy egy energiaszolgáltató valahol kikapcsolja az áramot.
Vágólapra másolva!

Sajnálom, hogy van olyan kormányzati szereplő, aki a szolgáltatók oldalán áll - jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva. Lázár a múlt héten nyújtotta be javaslatát, amely az önkormányzatoknál, közintézményeknél és vállalkozásoknál sem engedné kikapcsolni a villanyórát, akármekkora tartozást halmoztak is fel.

Bencsik János energiaügyi államtitkár a múlt héten a Facebook-oldalán jelezte, hogy nem támogatja a javaslatot: "az energiatermelés és -elosztás nem veszélytelen üzem, éppen ezért kerülendő a lehetséges következményeket figyelembe nem vevő indítványok beterjesztése az Országgyűlés elé. Miután magam arra szerződtem, hogy legjobb tudásom és lelkiismeretem alapján szolgáljam az országot, ezért a Lázár képviselő úr által benyújtott indítványt támogatni nem tudom" - írta az államtitkár a Facebookon.

Lázár János erre úgy reagált: "soha nem fogunk egyetérteni Bencsik képviselőtársammal, én a fogyasztók oldalán maradok, ő meg a szolgáltatók érdekeit képviseli. Nem tudom, hogy ez-e a munkája, ennek az értékelése nem az én feladatom" - jelentette ki Lázár, és hozzátette: a Fidesz-frakció többsége szerint Magyarországon a jelenleginél nagyobb védelmet kell biztosítani az áram- és gázfogyasztóknak.

"Nagyon erős az energialobbi"

Lázár azt mondta, hogy meglepődött volna, ha a villanycégek azt mondják, jó az általa előterjesztett elképzelés, vagyis az, hogy "védjük a fogyasztókat". A frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban hiába kezdeményezett változásokat, mert szerinte "nagyon erős az energialobbi, az energiaszolgáltatók pedig privilegizált helyzetben vannak".

Lázár János szerint a magyar áramfelhasználók az európai átlagnál kisebb védelemben részesülnek. Példaként azt mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy Párizsban egy 80 eurós tartozás miatt 77 óvodás feje fölül kikapcsolják az áramot. Ez csak Magyarországon létezik - jegyezte meg. Úgy fogalmazott, csak azoknak a védőszabályoknak az érvényesítését szeretné elérni, amelyek az érintett szolgáltatók hazájában jól működnek.

Az áramkikapcsolásra vonatkozó szabályozás szigorítására tett indítványában Lázár azt javasolja, hogy a szolgáltató fizetési késedelem esetén se kezdeményezhesse a felhasználó kikapcsolását a villamosenergia-ellátásból. Újdonság, hogy a villamosenergia-kereskedők az áramkikapcsolást fizetési késedelem esetén akkor kezdeményezhetnék, ha nem a rendszerhasználati díjakkal tartozik a lakossági fogyasztó (erről bővebben itt olvashat).