Tarlós szerint öt központi kórház szükséges Budapesten

Vágólapra másolva!
Tarlós István szerint a betegellátás minősége nem attól függ, hogy hány kórház van a fővárosban, hanem hogy azok milyen felszereltségűek.
Vágólapra másolva!

Budapestnek öt központi kórházra volna szüksége, ennek bázisa többnyire adott - mondta Tarlós István főpolgármester hétfőn, miután látogatást tett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Központi Mentőállomásán. A városvezető szerint igazolt az a kormányzati döntés, hogy a kórházakat központi felügyelet alá veszik, meggyőződött arról, hogy a betegellátás minősége és a betegek életesélyei nem attól függnek, hogy adott esetben hány kórház van a városban, hanem hogy ezek milyen felszereltségűek.

A főpolgármester úgy vélekedett: Budapestnek öt, úgynevezett "mindenevő" kórházra volna szüksége, hogy ne forduljon elő olyan helyzet, hogy a beteg egy kórház előtt összeesik, de nem oda viszik be, mert vagy elképesztőek az adminisztrációs feltételek, vagy egyszerűen nincs a kórházban az adott eset kezelésére alkalmas szakmai egység. A központokra nem újként kell gondolni - mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy a Margit kórház, a dél-budai kórház, az Uzsoki kórház és a Honvéd kórház is megfelelő bázis lenne.

A mentőket dicsérte és sajnálkozott Tarlós

Hihetetlen jó teljesítménynek nevezte, hogy a fővárosban a mentők célja 15 percen belül elérni a betegeket, ami több mint 80 százalékban teljesül is. Szólt az OMSZ járműbeszerzési programjáról is, kiemelve a 220, uniós támogatással érkező járművet, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezek közül egy sem a fővárosban teljesít majd szolgálatot.

A főpolgármester nagy lépésnek nevezte, hogy a mentőszolgálat idén megállapodást kötött két fővárosi hajléktalanellátó szervezettel arról, hogy segítenek gondoskodni a kritikus állapotú hajléktalanok megfelelő helyre szállításáról. Mint ismertette, a főváros a Belügyminisztériummal közösen a napokban nyitja meg új ellátó telephelyeit, ahol a szerencsétlen sorsú emberek megfelelő ellátást és munkát is kapnak. Tarlós István kitért arra is, hogy centralizálni kellene a betegutak szervezését Budapesten, mert jelenleg "huszonháromféleképpen történik a betegekhez való eljutás".