Bekeményítéssel vágna vissza a Fidesz az ellenzéki győzelemre

Újabb IMF megállapodás, tárgyalások, fidesz reakció
Vágólapra másolva!
Fideszes képviselők azt mondják, nem vereségként élik meg, hogy a kormánypártoknak a keddi parlamenti ülésen csak többszöri próbálkozásra sikerült érvényesíteniük az akaratukat. Szerintük az ellenzék visszaélt azzal a gesztussal, hogy a fontos témákról időkorlát nélkül lehet vitázni, és lehetséges, hogy a jövőben már nem fognak ebbe belemenni.
Vágólapra másolva!

"Ha a kormánypárt se bánik kesztyűs kézzel az ellenzékkel, akkor nyilván az ellenzék sem fog" - mondta az [origo]-nak az egyik fideszes politikus arra utalva, hogy a munka törvénykönyvének egész éjszaka tartó vitája körül a mostani ciklus talán leglátványosabb konfliktusa robbant ki a kormányoldal és az ellenzék között. A névtelenséget kérő fideszes képviselő azt mondta, mindössze annyi történt, hogy az ellenzék egyszerűen kihasználta a kínálkozó lehetőséget.

Az ellenzéki képviselők - köztük MSZP-s politikusok voltak nagyobb arányban -, úgy nyújtották el a hajnali negyed háromkor kezdődő vitát, hogy többször is leszavazták azt a kezdeményezést, hogy összevonva tárgyaljanak a törvényjavaslathoz benyújtott közel 700 módosító javaslatról. Ezt azért tudták megoldani, mert éjszaka több ellenzéki képviselő volt jelen az ülésteremben, mint kormánypárti. Reggel nyolc óráig így a módosítók közül csak azokat tudták megtárgyalni, amelyek a törvényjavaslat első és a második paragrafusához (ezek a törvény céljáról és a hatályáról szólnak) kapcsolódtak.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője reggel azt javasolta, hogy pénteken folytatódjon tovább a vita, ezt azonban az ellenzéki frakciók elutasították. Miután Lázár javaslatához a házszabálytól való eltérésre lett volna szükség, ezt csak a képviselők négyötödének támogatásával tudta volna keresztülvinni a Fidesz, de az ellenzéki nem szavazatok miatt ez nem sikerült.

A vitát végül kedd délelőtt fél 12-kor úgy sikerült lezárni, hogy a kormánypárti képviselők szavazatával összevonták a módosító javaslatokról szóló vitát. Lázár kedd délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta: mivel az MSZP és a Jobbik is többször kifogásolta, hogy a fontosabb törvények vitája meghatározott időkeretben zajlik, a munka törvénykönyvének részletes vitájára nem szabtak időkeretet. Lázár szerint azonban "az ellenzék ezzel a gesztussal visszaélt", és ezt megpróbálta úgynevezett obstrukcióra (a parlament munkájának akadályoztatására) felhasználni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Scheiring Gábor LMP-s képviselő kedden a parlamentben

Az [origo] által megkérdezett kormánypárti politikusok Lázárhoz hasonlóan arról beszéltek, hogy az ellenzék szerintük visszaélt a gesztussal. A források szerint ezért nem valószínű, hogy a frakciótagok retorzióra vagy pénzbüntetésre számíthatnának azért, mert nem voltak jelen a hajnalig tartó vitán. Sőt az éjszaka még az sem merült fel, hogy kormánypárti képviselőket rendeljenek be. Egy, a frakcióvezetéshez tartozó forrás pedig arról beszélt, hogy nem értik, miért állította be a sajtó úgy a történteket, hogy az ellenzék legyőzte a kormánypártokat, miközben ők csak gesztust akartak gyakorolni.

Az ellenzéki pártok eközben azt állítják, lehet ugyan, hogy a Fidesz hozzájárult az időkeret nélküli vitához, viszont a napirendet úgy alakították, hogy a munka törvénykönyvéről az éjszaka közepén kezdődjön a vita, amikor szinte senki nem nézi az ülést.

A mostani konfliktus azonban várhatóan tovább mérgesíti a két oldal közötti viszonyt. Egy fideszes képviselő azt mondta, mivel az ellenzék "visszaélt a korlátlan időkerettel", ezért elképzelhető, hogy a jövőben az ellenzéki pártok számára nem fognak ilyen lehetőséget biztosítani. Egy másik fideszes képviselő pedig úgy fogalmazott: "A tanulságot azért levonjuk: legközelebb nem teszünk ilyen engedményeket." A parlament házszabálya szerint a házbizottság dönt arról, hogy az egyes törvényeket milyen időkeretben tárgyalják meg, az itt hozott döntést pedig a parlament feles többséggel hagyja jóvá. Ez alól csak a költségvetési törvény megtárgyalása jelent kivételt, erről legalább 30 órát kell vitázniuk a képviselőknek.

Az Országgyűlés honlapja szerint a köznevelési törvény részletes vitáját ugyancsak időkeret nélkül folytathatják le, ez szerda este kezdődik. Korábban ugyancsak úgy döntöttek, hogy időkeret nélkül folytatják le a választási törvény általános vitáját.