A határmenti betegellátás megerősítéséről döntött az egészségügyi államtitkárság, miután a szlovák egészségügyi vezetés a sürgős ellátások biztosítása érdekében humanitárius segítséget kért Magyarországtól - közölte a magyar államtitkárásg szerda este. Szlovákiában hétfőn tizenöt kórházban hirdettek szükségállapotot, miután az orvosok harmada felmondott. A magyar kormány önkéntes orvosok jelentkezését is várja, hogy segítsenek a szlovákiai betegellátásban.

A szlovák egészségügyben kialakult helyzet miatt szerdán Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár telefonon is egyeztetett Ivan Uhliarik szlovák egészségügyi miniszterrel, majd ezt követően a határ menti betegellátás megerősítéséről döntött - közölte az államtitkárság szerda este.

Szlovákiában az egészségügyi ágazatban annak következtében alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről. Szeptemberben mintegy kétezer kórházi orvos felmondott a munkahelyén. A felmondási idő november végén lejárt. A kormány hétfő este tizenöt kórházban szükségállapotot hirdetett ki. A 2400 orvos közül szerdán 1600 továbbra is fenntartotta felmondását (erről bővebben itt olvashat). A szlovák egészségügyi minisztérium közleménye szerint Szlovákia 96 kórházában a szerda esti órákban legalább a minimális sürgősségi ellátást mindenütt biztosították.

A magyar egészségügyi államtitkárság azt írta: a szlovák egészségügyi vezetés a sürgős ellátások biztosítása érdekében humanitárius segítséget kért Magyarországtól. Ennek érdekében az egészségügyi államtitkárság felvette a kapcsolatot számos hazai szakmai és egészségügyi intézmény vezetőjével, valamint a szakmai kollégiummal. Az államtitkárság felkérte az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy a határ menti területeken erősítsék meg a sürgősségi szolgálatot, és felkért tizenhárom határ menti kórházat, hogy a Szlovákiából esetleg érkező sürgős esetek ellátása érdekében legyenek fokozott készültségben. Az államtitkárság kezdeményezte, hogy a szlovák egészségügyi miniszter a visegrádi országok részvételével jövő hétre egyeztetést hívjon össze.

Emellett azt is szeretné az államtitkárság, hogy önkéntes orvosok ajánlják fel humanitárius segítségüket a szlovák sürgősségi betegellátásban - tették hozzá. A szlovákiai sürgős betegek ellátásával kapcsolatos adminisztrációról az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a szlovák szaktárca folyamatosan egyeztet - írta az államtitkárság.

A Magyar Orvosi Kamara szerint szolidarítani kell a szlovák orvosokkal

Szócska Miklós egy szerdai sajtótájékoztatón már beszámolt arról, hogy a visegrádi országok (V4) egészségügyi vezetőinek találkozóját javasolta szlovák kollégájának. Mint fogalmazott: "mivel az emberi erőforrás krízishelyzet" több évtizedes probléma eredménye, ezzel uniós szinten a visegrádi államok szintjén hosszú távon kell foglalkozni.

Csiba Gábor a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa a Borsod Online-nak azt mondta: valószínűleg a két érintett államnak kellene megegyeznie abban, hogy Magyarországon (illetve Szlovákia többi szomszédjánál) milyen feltételek között fogadják a kórházak a szlovákiai betegeket.

Éger István, a MOK elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt kéri a hazai orvosoktól, hogy ne vegyék figyelembe a szlovák kormányfő segítségkérését, ne helyettesítsék ottani kollégáikat, "ne gyengítsék küzdelmüket". Hangsúlyozta: a kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) is szolidáris a helyzetük jobbításáért küzdő szlovák kollégákkal, és példátlannak, megengedhetetlennek nevezte a szlovák köztársasági elnök intézkedéseit, amelyek értelmében "erőszakot alkalmaznak" az ottani orvosokkal szemben.