Budapesti tévét indíthat a főváros

szmogriadó, szálló por koncentráció az egészségügyi határérték fölött, Budapest, forgalomkorlátozás, szmog
Vágólapra másolva!
A budapestiek fővárosi közügyekről való hiteles tájékoztatását is a feladatai közé sorolta a Fővárosi Önkormányzat, és ezért feléleszti az 1989-ben alapított Városi Televíziózással Budapest Fejlődéséért Alapítványt. Mivel az MTV-ben megszűnt a regionális műsor, jelenleg nincs olyan médium, amely a kifejezetten a budapestieket informálná, a főpolgármester szerint ez indokolja a változtatást.
Vágólapra másolva!

Önként vállalt feladatai közé emeli a fővárosiak folyamatos és hiteles tájékoztatását a Fővárosi Önkormányzat - ezt tartalamazza egy előterjesztés, amelyet szerdán megszavazott a Fővárosi Közgyűlés.

Eszerint módosítani kell a még 1989-ben alapított Városi Televíziózással Budapest Fejlődéséért Alapítvány alapító okiratát és szmsz-ét, hogy képes legyen ellátni ezt a feladatot, vagyis a budapestiek tájékoztatását a fővárosi közügyekről.

Az alapítvány eredeti célja az volt, hogy a közszolgálati televízióban segítse a budapesti ügyek megjelenését, és mivel az MTV-nek akkoriban nem volt elegendő eszköze a körzeti adás működtetéséhez, ezért az alapítvány a saját eszközeit bocsátotta a rendelkezésére. A budapesti híreknek otthont adó MTV-s közép-magyarországi regionális műsor ugyanakkor megszűnt, így "jelenleg nincs olyan közszolgálati médium, amely elsősorban a budapestiek mindennapjait érintő ügyek, információk, hírek hiteles és megbízható forrása lehetne".

A javaslat lényegében az alapítvány újraélesztését tűzi ki célul: közhasznú szervezetté nyilvánítja azt, visszahívja a régi kuratóriumot és új kurátorok jelöléséről rendelkezik, valamint felügyelő bizottságot állít fel. Ha ez megtörtént, a főpváros szerződést köt majd a szervezettel a közszolgáltatásra. A javaslatból az nem derül ki, hogy pontosan milyen formában, vagy milyen médiumon keresztül képzeli el a főváros a budapestiek tájékoztatását.