Világgazdaság: Már nyereséget vár 2014-ben Demján Sándor bankja

Vágólapra másolva!
Két év múlva már nyereséget, 2020-ban pedig 600 milliárd forintos mérlegfőösszeget vár az elmúlt másfél évben a kis- és közép vállalkozások kiszolgálását fókuszba állító Gránit Bank.
Vágólapra másolva!

Érdemes volt másfél éve belekezdeni a Gránit Bank felépítésébe, a társaság piaci pozícióit az is erősíti, hogy nincs öröklött, rossz hitelállománya, Hegedüs Éva alelnök-vezérigazgató szerint a társaság a tervezettnél gyorsabban növekszik, és 2014-re már nyereséggel számolnak - írja a csütörtöki Világgazdaság.

Hegedüs Éva kifejtette: a szektorban komoly versenyhelyzet van, a bankvilág globális szereplői jelen vannak a piacon, de van növekedési lehetőség a Gránit Bank számára. "A versenytársainkhoz képest határozott előnyünk az, hogy a Gránit Banknak nincs öröklött, rossz portfóliója, nincsenek devizahitelek, így sem a tőkénket, sem a humánerőforrásainkat nem köti le a rossz portfólió kezelése" - fejtette ki.

A Gránit Bank egyszerre új és egy régi hitelintézet. A korábban a WestLB érdekeltségeként, majd egy rövid ideig Milton Bankként működő társaságot Demján Sándor kizárólagos tulajdonában lévő magyar tőketársaság vásárolta meg 2010 májusában. Akkor ez egy nagyon pici bank volt, mindössze 7 milliárd forint mérlegfőösszeggel. Korábban elsősorban nagyvállalati hitelezéssel foglalkozott a bank, de a tulajdonosváltás egyben stratégiai irányváltást is jelentett, és a bank fókuszába a kis- és közepes vállalkozások kiszolgálása került.

"Az elmúlt másfél évben egy olyan bankot hoztunk létre, amely alkalmas a vállalati és a lakossági ügyfélkör kiszolgálására is. A korábbi 7 milliárdos mérlegfőösszeg 2011 október végére több mint 32 milliárdra növekedett, amely elsősorban az ügyfelek betételhelyezéseinek és a hitelezési tevékenység megindulásának köszönhető" - ismertette Hegedüs Éva. Úgy vélte: teljes mértékben tartható, az igazgatóság által jóváhagyott 10 éves stratégia szerinti, 2020-ra 600 milliárd forint mérlegfőösszegű bank felépítése. A bank ügyfeleinek száma, a tavalyi száz után megközelíti a hétszázat. Több mint ezer számlán 8 milliárdos hitel- és 30 milliárdos betétállományt kezel a Gránit - írja a lap.