Reggelig nem ért véget a parlament szerdai ülésnapja

Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnalban még nem ért véget a parlament szerdai ülésnapja, éjjel kétórás pihenőszünetet rendeltek el, majd azért állt az ülés, mert nem volt jelen a kormány képviselője. Az MTI információi szerint az ellenzéki képviselők azért nyújtják el az ülést, hogy az általuk fontosnak tartott vitákat a reggel nyolckor kezdődő tv-közvetítés idején tárgyalják.
Vágólapra másolva!

A hétfői ülésnaphoz hasonlóan a szerdára tervezett napirend megtárgyalásával sem végzett az országgyűlés a következő ülésnap tervezett kezdetéig: csütörtök reggel 8 órakor még három szerdai napirend tárgyalása is hátra volt. A parlament szerdai ülésnapja reggel 8 órakor kezdődött. A napirend akkor "csúszott meg", amikor az ellenzéki képviselők a délután negyed négykor kezdődött - az egyes rendvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló - általános vitát csaknem 12 órásra nyújtották és csak hajnali negyed 4-kor sikerült azt lezárni.

Ezt követően a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvényekről szóló javaslat általános vitája szintén több mint négy órán keresztül zajlott és 8 óra előtt néhány perccel ért véget, így a csütörtöki ülés nem tudott elkezdődni. A szerdai napirendből hátra van még az Esztergom közintézményeinek állami átvételéről, valamint a felsőoktatásról és a köznevelésről szóló előterjesztések megvitatása.

A 12 órás vitában egy kétórás tárgyalási szünet is volt, amelyet az MSZP javaslatára rendeltek el szerdán éjfélkor. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője azzal indokolta a kérést, hogy "látva-hallva a Fideszes képviselők közbeszólását, látszik, hogy egyre nehezebben viselik ezt a mai vitát". Az elnöklő Ujhelyi István (MSZP) ezért hajnali kettő óráig szünetet rendelt el.

Az ülésteremben elhelyezett kamerák tanúsága szerint az éjszaka folyamán - még a kétórás szünet előtt - Mesterházy Attila (MSZP), Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) és Schiffer András (LMP) többször is beszéltek egymással és Vadai Ágnes független képviselő is megbeszéléseket folytatott az ellenzéki frakciók képviselőivel. A vita végül hajnali 2 órakor folytatódott, és negyed 4-ig tartott. Az ezt követő napirendi pont - a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája - csak 4 óra előtt kezdődhetett el, mert nem volt jelen a kormány képviselője. A végül megérkező Soltész Miklós államtitkárt a jelenlévő képviselők megtapsolták. A napirendi ponthoz egyébként írásban előre 16-an jelentkeztek felszólalásra.

Vágó Gábor interjúkat készített az ülésteremben

Az LMP-s Vágó Gábor az éjszaka folyamán mobiltelefonnal rögzített "videointerjúkat" készített az ülésteremben, amelyet több részletben a YouTube videomegosztóra töltött fel. Ebben a szocialista Harangozó Tamás a vita elnyújtásának okáról azt mondta, hogy olyan törvényjavaslatok kerülhetnek így a reggeli órákra, amelyekről a nyilvánosságnak is értesülnie kell. Mint mondta, mindez üzenet a Fidesznek és a közvéleménynek, hogy ha a fideszes többség ötnapos üléseket rendel el, akkor bizony a képviselőknek be is kell járni a parlamentbe.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=U8PcoLaTuksOyApA

Vágó Gábor arról is megkérdezte a közelében ülő képviselőket, hogy mivel tartják ébren magukat. A válaszok szerint Gaudi-Nagy Tamás vitaminnal, Jávor Benedek kávéval, Osztolykán Ágnes energiaitallal, Szabó Rebeka pedig zöldteával frissítette magát az éjszaka folyamán. Dorosz Dávid és Schiffer András nevettek a "kávé vagy kóla" kérdésen, előbbi sört, utóbbi pedig pálinkát felelt.

Az MSZP felelősségéről is vitáznak

A szerdai ülésnap elhúzódása miatt késve kezdődhet a Magyarország Alaptörvényének Átmeneti Rendelkezései című, kormánypárti törvényjavaslat tárgyalása. Az előterjesztés preambulumában a Fidesz kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. A javaslat lehetőséget adna az előző rendszer vezetőinek biztosított állami juttatások csökkentésére, és arról is rendelkezne, hogy a kommunista hatalom birtokosai közszereplők.

Ezt követően az egyes törvények alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat kerülhet terítékre, majd a felsőoktatási törvény általános vitájának folytatására, illetve a köznevelési törvény részletes vitájára kerülhet sor. Utóbbihoz 333 módosító javaslatot nyújtottak be a képviselők, a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár jegyezte előterjesztésen csak fideszes képviselők 174 indítvánnyal változtatnának. A nagyobbik kormánypárt indítványai közül több jelentősen átalakítaná a kormány terveit, így a jogszabályból kikerülhet például a pedagógus-életpályamodell, az egésznapos iskola pedig kötelezettségből csak lehetőséggé válhat az intézmények számára.