Nem csökken a korrupció Magyarországon a Transparency International szerint

Vágólapra másolva!
A Transparency International (TI) korrupciós rangsora szerint Magyarország semmit sem javult ezen a téren tavaly óta - derül ki a nemzetközi szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A 183 országot vizsgáló Korrupció Érzékelési Indexben az idén Magyarország - a maximális 10 pontból 4,6 ponttal - az 54. helyen szerepel. Az eredménye romlott a 2010-eshez (4,7) képest. Látszólag a helyezése is, hiszen egy évvel ezelőtt 50. volt, de azóta öt országgal több van a listán - közölte az [origo] kérdésére a TI magyarországi irodája.

A rangsort Új-Zéland vezeti 9,5 ponttal, mögötte Finnország és Dánia következik, az utolsó helyen pedig holtversenyben Szomália és Észek-Korea áll, 1-1 ponttal. A kutatás során a korrupciós fertőzöttséget 17 különböző forrás felhasználásával állapították meg. A vizsgált országok több mint kétharmada 5 pontnál kevesebbet kapott.

"Magyarországon az elmúlt évben a korrupció elleni fellépésben kulcsszerepet játszó független intézmények kerültek veszélybe, ami tovább rontotta az ország megítélését" - mondta Földes Ádám, a TI magyarországi vezetője. A szervezet szerint az elmúlt évek változásaiból kiolvasható egyebek mellett az az összefüggés, hogy azokat az országokat, amelyeknek korrupciós fertőzöttsége magas, a gazdasági válság súlyosabban érintette.

A jelentés innen letölthető.