"Magyarország" felirattal bocsátják ki az új pénzérméket januártól

forint, pénzérme, fémpénz, magyarországra cserélik a felratot
Vágólapra másolva!
A jegybank elnöke a hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendeletében határozott arról, hogy új, "Magyarország" feliratú öt-, tíz-, húsz-, ötven-, száz- és kétszáz forintos érméket kell kibocsátani.
Vágólapra másolva!

Miután januártól megváltozik az ország hivatalos elnevezése, új pénzérméket bocsát ki jövőre a Magyar Nemzeti Bank. Simor András jegybankelnök erről szóló rendelete a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet szerint új, "Magyarország" feliratú öt-, tíz-, húsz-, száz- és kétszáz forintos érméket kell kibocsátani. Az érmék előlapjának mintázata megmarad, hátlapjukon azonban a gyöngysor szegélyen belül a "Magyar Köztársaság" feliratot "Magyarország"-ra kell cserélni - olvasható a rendeletben. Ez azt jelenti, hogy a 2012 január 1-je után vert új pénzérméken a "Magyarország" felirat fog szerepelni.

Az ország hivatalos elnevezése új alaptörvény értelmében változik Magyar Köztársaságról Magyarországra január 1-jétől. A kormány minden egyes törvényt egyenként módosít, átírja bennük a Magyar Köztársaság kifejezést. Az erről szóló javaslatot már benyújtotta a kormány a parlamentnek - közölte az [origo] megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Az egyes törvények alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló javaslat parlamenti vitáját a kiírás szerint pénteken délben le kellett volna zárni, de még napirendre sem került a jogszabály, igaz, az elfogadását ez aligha veszélyezteti.