Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman a hajléktalanok elzárása miatt

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróságtól kérte a hajléktalanok elzárását lehetővé tévő jogszabály megsemmisítését Szabó Máté. Az ombudsman korábban már kérte a szabályozás felülvizsgálatát, de elutasító választ kapott.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírósághoz fordult Szabó Máté ombudsman a hajléktalanság jelenségét szerinte kriminalizáló és alkotmányosan aggályos szabályozás megsemmisítéséért. Az országgyűlési biztos szerint nem egyeztethető össze sem a magyar alkotmányossági normákkal, sem az európai emberi jogi normákkal a hajléktalanok elzárását lehetővé tévő jogszabály, valamint az a felhatalmazás, amely "parttalanul széles körben" teszi lehetővé a rendészeti eszközök alkalmazását a közterületeken. Az ombudsman hivatalának a közleménye emlékeztet arra, hogy Szabó Máté előbb a szabályozás felülvizsgálatát kérte, de kizárólag elutasító válaszokat kapott.

A Fővárosi Közgyűlés 2011 májusában hozott rendeletet arról, hogy szabálysértés miatt pénzbírsággal lehet sújtani azt, aki a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használja, illetve erre a célra használt ingóságait a közterületen tárolja. A szabálysértési törvény 2011. december 1-jétől hatályos módosítása értelmében pedig az úgynevezett "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmának ismételt megszegése már szabadság-elvonással - elzárással - vagy százötvenezer forintos pénzbírsággal sújtható.

A változtatást tizenhárom fővárosi fideszes politikus - köztük Rogán Antal belvárosi és Papcsák Ferenc zuglói polgármester, és az időközben a kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester kezdeményezte még nyáron. A lépés ellen a hajléktalanokkal foglalkozók, illetve civil aktivisták is tiltakoztak.

Az ombudsman szerint a diszkriminatív, célzottan a hajléktalanok ellen irányuló szankciók jogi szempontból is értelmetlenek és elfogadhatatlanok, az eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek számára a folyamatos jogi fenyegetettség légkörét teremtik meg. A hajléktalanság, mint élethelyzet önmagában vett kriminalizálása eleve összeegyeztethetetlen az érintettek alapvető jogaival és a jogállami büntetőjog normáival - áll az ombudsman közleményében.