Tizenhárom év börtönbüntetésre súlyosbította az első fokon meghozott ítéletet a Győri Ítélőtábla Eva Rhodes meggyilkolásának ügyében.

Jogerősen 13 év börtönnel sújtotta a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki három évvel ezelőtt agyonverte a közeli Bőnyön működő állatmenhelyet üzemeltető idős asszonyt, majd értékeivel távozott.

Emberölésért és lopásért tavaly szeptemberben tíz év börtönre ítélte A. Csabát az első fokon eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság, és mellékbüntetésként öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá körülbelül 1,75 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

Az első fokon megállapított lopás helyett a bírói tanács kifosztásként értékelte, hogy a vádlott elvitte áldozata értékeit. Ezért súlyosbították a börtönbüntetést, valamint ötről nyolc évre emelték a közügyektől eltiltás tartamát. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A vádirat szerint a harmincas évei elején járó férfi egy heves - részben személyes jellegű, részben anyagi természetű - vita után 2008 szeptemberében agyonverte munkaadóját. Ököllel, majd fejszenyéllel halálos sérüléseket okozott a bőnyi állatmenhelyet üzemeltető magyar származású, brit állampolgárságú nőnek. A tettes elégette, majd egy közeli telken elásta Eva Rhodes földi maradványait, néhány ezer forintját és laptopját pedig magához vette. A férfi az első tárgyalási napon beismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, majd az utolsó szó jogán azt mondta, megbánta tettét.

Eva Rhodes hozzátartozói és barátai Orbán Viktornak címzett levelet adtak át a magyar kormányfő szóvivőjének a nyáron Bécsben. Ebben Judith Majlath, az áldozat testvére - aki nyilvánosan több alkalommal az ügy eltussolásával vádolta a magyar hatóságokat, a bírókat pedig korruptnak bélyegezte - kéri a miniszterelnök segítségét abban, hogy Magyarország adja ki az ügy dokumentumait a brit hatóságoknak.

Judith Majlath az ítélethirdetés után arról beszélt: számított arra, hogy másodfokon néhány évvel megemelik a vádlott büntetését, ők azonban mindenképpen továbbviszik az eljárást; később tisztázzák ügyvédjével, hogy magyar vagy nemzetközi jogi fórumon kezdeményezik a további, feltáró vizsgálatot. Eva Rhodes rokona közölte, akkor lett volna elégedett, ha életfogytig tartó szabadságvesztést rónak ki a gyilkosra, testvére maradványait pedig nem fogják eltemetni, amíg nem tudják "pontosan az igazságot".