A 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság szerint csak a Gyurcsány-kormány tettei alapoznak meg büntetőjogi felelősséget, a Medgyessy- és a Bajnai-kormányé nem. Cser-Palkovics András, az albizottság fideszes elnöke szerint a Gyurcsány-kormány költségvetési adatokat hamisított meg, ami véleménye szerint felveti a hűtlen és a hanyag kezelés gyanúját is.

A 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság szerint külön kell választani a Medgyessy- és a Bajnai-kormány, illetve a Gyurcsány-kormányok felelősségének kérdését, ugyanis amíg az előbbiek esetleges gazdaságpolitikai hibái nem alapoznak meg büntetőjogi felelősséget, az utóbbiak tevékenysége miatt ez felvethető.

A testület ezért azt fogja javasolni, hogy megállapításaikat a költségvetési bizottság az általa elkészített jelentéssel együtt küldje meg az ügyészségnek.

Az albizottság szerdai ülésén fogalmazta meg azokat a megállapításokat, amelyek a jövő hétfőn a testület elé kerülő jelentés alapját képezik majd. Az erről szóló szavazás egyhangú volt, a szocialista Steiner Pál azonban nem vett részt benne.

Cser-Palkovics András, az albizottság fideszes elnöke azt mondta: a Gyurcsány-kormány költségvetési adatokat hamisított meg, és ez az általa javasolt jelentéstervezet szerint felveti az államháztartási törvény és a közérdekű adatokra vonatozó jogszabályi rendelkezések megsértésének gyanúját, a hűtlen és a hanyag kezelés gyanúját, valamint az európai uniós források felhasználási szabályainak megsértését.