Atkári János: A BKV csődje magával ránthatja Magyarországot is

Vágólapra másolva!
Ha nagyon rövid időn belül nem oldódik meg a BKV válsága, akkor csődbe megy a cég, ami magával rántja a 4-es metrót, az Budapestet, és ez még csak a lánc eleje - mondta  Atkári János, a főpolgármester pénzügyi főtanácsadója a Népszabadságnak.
Vágólapra másolva!

Atkári János szerint Budapest néhány hónapon belül fizetésképtelenné válhat, ha a kormány nem rendezi a BKV pénzügyi helyzetét, illetve mozgásterének bővítésével nem segíti hozzá a várost, hogy erről maga gondoskodhasson - mondta a főpolgármester pénzügyi főtanácsadója a Népszabadságnak.

Atkári szerint bármelyik elmaradása néhány héten belül a BKV csődjéhez vezet, amely a 4-es metró beruházásának ellehetetlenülését okozza. "A 180 milliárd forintos uniós támogatás visszafizetése bedöntené Budapestet is. A város csődje pedig könnyen magával rántaná az országot" - véli a főtanácsadó.

Tarlós István főpolgármester pénzügyi főtanácsadója szerint az elmúlt hónapokban csak a kormányzati gyorssegélyek mentették meg a fizetésképtelenségtől a BKV-t, de úgy véli, hogy ez túl drága és esetleges megoldás. Szerinte a közlekedési vállalat válsága addig nem ér véget, amíg a cég nem kapja meg a megrendelt szolgáltatások teljes ellenértékét. Mint mondta, ez a menetdíjbevételeken, a fogyasztóiár-kiegészítésen, valamint az állami és önkormányzati támogatás jelenlegi értékén felül évi 40-50 milliárd forint.

"Az elmúlt években ezt az eszközök felélésén keresztül belső eladósodással, illetve hitelekből teremtették elő. De a kölcsönöket egyszer vissza kell fizetni. Most eljött ez az idő. Csakhogy a bankok egy része még állami garanciavállalás mellett sem hajlandó újabb hitelt nyújtani" - fogalmazott az interjúban Atkári János.