Cameron rangon aluli házasságot köthetett Orbánnal az FT szerint

Vágólapra másolva!
A focitól kezdve az Európai Unió jövőjéig sok közös témája lehet David Cameronnak és Orbán Viktornak, a brüsszeli csúcsértekezlet után azonban a brit kormányfő valószínűleg meglepődött, hogy magyar kollégájával emlegetik egy lapon - írja a Financial Times blogja. Az európai sajtóban a keverednek a bizakodó és a kételkedő hangok a brüsszeli csúcstalálkozó eredményeiről.
Vágólapra másolva!

David Cameron brit miniszterelnök valószínűleg meglepve tapasztalta péntek reggel, hogy az éjszakát Orbán Viktorral töltötte egy ágyban, miközben az Európai Unió többi 25 tagja valahol máshol jött össze - írja a Financial Times című pénzügyi napilap feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja. A szerző, Stefan Wagstyl szerint a "szókimondó" magyar politikus már bizonyította politikai ravaszságát, és általában kész tanácsokat is osztogatni, így aztán sok közös témája lehet Cameronnal a focitól kezdve az európai nemzetállamok jövőjéig. Mindketten konzervatívok, és olyan országokat képviselnek, amelyek elvesztették a birodalmukat a múlt században - mutat rá a párhuzamokra, de kételyének ad hangot, hogy Cameront érdeklik-e majd Orbán meséi Nagy-Magyarországról.

Ha azonban Cameron a Cityt mint pénzügyi központot védi, Orbánban nehéz szövetségesre találhat - írja a blog szerzője, emlékeztetve arra, hogy a magyar kormányfő volt az, aki különadókkal sújtotta a bankokat, és arra kényszerítette őket, hogy lenyeljék a végtörlesztés költségeit.

Furcsa lehet Cameron és Orbán beszélgetése a gazdaságpolitikáról is a szerző szerint, aki azt írta, bár minden uniós tagállam küszködik kihívásokkal, Magyarország problémái meglehetősen súlyosak. Orbán a napokban kényszerült visszatérni a Nemzetközi Valutaalaphoz, miután tavaly hátat fordított neki. Ráadásul - hagyta a végére a szerinte legnagyobb problémát - Magyarország nem túl nagy, mindössze tízmillió lakosa van, és az EU 18. legnagyobb gazdasága, miközben Nagy-Britannia az EU teljesítményének 13,8 százalékát adja. Magyarországéval kiegészülve ez mindössze 14,5 százalék lenne.

Az európai sajtóban egyébként keverednek a bizakodó és a kételkedő hangok. Sokan továbbra is válaszokat várnak, figyelmeztetve: ezek nélkül a péntek hajnali megállapodás is értékét veszíti.

Reménykeltőnek nevezi például az új kezdeményezést a bécsi Die Presse, mivel az a gyökerénél ragadja meg a hibás euró-konstrukciót: a kezdettől fogva figyelmen kívül hagyott stabilitási egyezménynél. Csaknem automatikus szankciók a túlzott költségvetés hiányt felmutatóknak, adósságfék beépítése a nemzeti alkotmányokba, ellenőrzés az Európai Bíróság által: ezekre az alapokra lehet ám építeni.

Most, hogy elmúlt a veszélye a "kevesebb Európának" (Görögország benn maradhat az EU-ban), ismét azok hangja erősödik, akik szerint "több Európa" a válasz a mostani szorult helyzetre - mutatott rá a Neue Zürcher Zeitung. Ez lényegében nem jelenthet mást, mint újabb nemzeti hatáskörök átadását Brüsszelnek. A német kancellár és a francia elnök új kezdeményezése azt eredményezheti, hogy az EU és az euróövezet amúgy is átfogó jogi alapja új konstrukcióval gyarapodik.

A milánói Corriere della Sera felidézte a 20 évvel ezelőtt létrejött maastrichti szerződést. Az elmúlt húsz esztendő alatt Európa sokat nőtt, feje és csontozata azonban a régi maradt. A változások oka az euró. A közös valuta megalkotásával Európa be akart szállni a nehézsúlyúak mérkőzésébe anélkül, hogy rendelkezett volna az ehhez szükséges egységgel és mozgékonysággal... Annyi bizonyos, hogy a felbolydult pénzpiacokat és a választókat már nem lehet trükkökkel meggyőzni. Bármi lesz is a megoldás, hétfőig ki kell derülnie: ki tartja kézben a gyeplőt, és mennyi pénzzel gazdálkodhat.

A stockholmi Dagens Nyheter szerint az euró csak akkor nyerheti vissza a bizalmat, ha szilárd garanciák léteznek arra, hogy az utóbbi évek adósságrobbanása nem ismétlődik meg. Gond viszont, hogy Merkel és Sarkozy javaslatai túl későn hangzottak el, miáltal új ellentéteket szítanak. Ezen kívül a terv hosszú távú változtatásokat irányoz elő, ami nem oldja meg az euróövezet akut problémáit.

Egyre kevesebb idő marad a közös európai fizetőeszköz megmentésére - figyelmeztetett pénteki írásában a madridi El Mundo. A jobboldali liberális újság emlékeztetett arra, hogy az euró bevezetésekor két hibát követtek el: nem jött létre közös gazdasági kormány, és olyan államokat is befogadtak a körbe, amelyek nem voltak kellő mértékben felkészülve. A mostani reform során ezek a hibák nem ismétlődhetnek meg. A megoldáshoz egyre kevesebb idő áll rendelkezésre. A piacok idegesek. Itt a rajt pillanata - ám még nem világos, mi lesz az irány.