A mobilparkolás államosításáról is tárgyal a parlament

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés pénteki ülésnapján kezdi tárgyalni a családok védelméről szóló kereszténydemokrata törvényjavaslatot és a fideszes Láng Zsolt mobiltefonos fizetési rendszerről szóló előterjesztését.
Vágólapra másolva!

Reggel nyolc órától a parlament a KDNP jogszabálytervezetéről tárgyal, amely szerint Magyarország mindenkori költségvetésének tervezésekor elsőbbséget élvez a családok támogatása, a felelősségteljes párkapcsolatról, családi életről szóló ismeretek pedig az alap és középfokú oktatásban egyaránt megjelennének.

A Harrach Péter, Michl József, Tarnai Richárd és Bagdy Gábor által jegyzett indítvány természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségeként írja le a családot, amelynek alapja szerintük egy férfi és egy nő házassága vagy egyenes ági rokoni kapcsolata, illetve családba fogadó gyámsága lehet. Az előterjesztők a fogantatástól kezdve védenék a magzat életét, amelyet véleményük alapján külön törvényben foglaltak szerint támogatás is megillet.

A parlament ezt követően a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról kezdheti meg az általános vitát. Az indítvány alapján jövőre megszűnnének a korábban kötelezően létrehozott regionális és kistérségi fejlesztési tanácsok, valamint a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács és a területfejlesztési feladatok egységesen a megyei önkormányzatokhoz kerülnének majd, az önkéntes térségi tanácsok alakításának lehetősége ugyanakkor megmaradna.

Az ülésnapot, és egyúttal az e heti, ötnapos ülést az egységes mobilfizetési rendszer kialakításáról szóló kormánypárti javaslat tárgyalása zárhatja. Ebben a fideszes Láng Zsolt azt javasolja, hogy ne csak a parkolási és az útdíjat, illetve az úthasználati díjat lehessen mobiltelefonnal fizetni, hanem a helyi és távolsági közúti, vasúti és vízi személyszállítás díját is. A javaslat alapján egy kizárólagos állami tulajdonú szervezet végezhetné az értékesítést.

A törvényjavaslat értelmében az autópálya- és útdíjakat, a parkolási díjakat és az egyéb szolgáltatások ellenértékét 2012. július 1-től kellene az egységes mobilfizetési rendszerben beszedni, míg a tömegközlekedési cégeknek 2013. január 1-től kellene csatlakozniuk.