Tucatnyi gyanúsított ellen javasol vádemelést a NAV az Eclipse-ügyben

Vágólapra másolva!
Befejezte a nyomozást, tizenkét ember ellen vádemelést javasolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az eredetiségvizsgálattal foglalkozó, különösen nagy értékű adócsalás és pénzmosás gyanújába keveredett Eclipse Zrt. ügyében - értesült az MTI Hírcentrum.
Vágólapra másolva!

Adócsalás vádjával tizenketten állhatnak bíróság elé az Eclipse-ügyben, köztük a cég korábbi teljes vezérkara - hangzott el az m1 péntek esti Híradójában. A közszolgálati csatorna úgy tudja, a cégnél csaknem nyolcmilliárd forint névértékű fiktív számlát foglaltak le a vámnyomozók. Ezek felhasználásával a cég vezetői 1,4 milliárd forint kárt okozhattak az államnak.

"Tizenkét gyanúsított van az ügyben, akik ellen bűnszervezetben elkövetett adócsalás és magánokirat-hamisítás bűncselekménye miatt éltünk vádemelési javaslattal. Az iratokat a Fővárosi Főügyészségnek küldtük meg" - mondta Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.

Tavaly március 10-én hajnalban kommandósok fogták el az Eclipse Informatikai Rendszerház tulajdonosait és vezetőit. Hét embert vettek őrizetbe, köztük a cég vezérigazgatóját. Néhány órával később már a cég központjában tartottak házkutatást.

Az Eclipse Zrt. 2005 és 2009 között több nagy értékű informatikai megrendelést kapott az államtól, így az autós eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozását. A cég vezetői a gyanú szerint nem akartak adót fizetni az állami megrendelésből származó bevételük után, ezért a cég fiktív számlákkal tüntette el nyereségét, másfél milliárd forint kárt okozva.

Az m1 szerint a NAV bűnügyi szolgálatánál az adócsalás miatti vádjavaslattal nem ért véget az Eclipse-ügy. "Az alapügytől elkülönítve hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és vesztegetés miatt is folyik egy nyomozás az Eclipse Zrt. ügyében" - hangzott el a Híradóban.

Az Eclipse-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatja.