Fellegi szerint lemondása nem gyengíti az IMF-tárgyalódelegáció súlyát

lemondott Fellegi, FELLEGI Tamás magyar nemzeti fejlesztési miniszter beszél az Energiaügyi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón Luxembourgban
Vágólapra másolva!
Fellegi Tamás szerint az, hogy jelezte a miniszterelnöknek, számos feladata közül az IMF-fel induló tárgyalásokra kíván koncentrálni, nincs összefüggésben azzal, hogy "milyen súllyal" tud részt venni ezeken a konzultációkon.
Vágólapra másolva!

A nemzeti fejlesztési miniszter ezt egy újságírói felvetésre válaszolva mondta pénteken Szegeden, a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadása után. Szerinte azok, akik azt mondják, hogy miniszteri megbízatásának megszűnésével csökken a delegáció súlya, "arra hivatkoznak, hogy bizonyos pozíciókhoz kötött a delegáció vezetése" - tette hozzá. Fellegi csütörtökön közölte, hogy felmentését kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, mert egyszerre nem tudja ellátni az NFM és az IMF-tárgyalások vezetését.

Az egyeztetések menetéről a tárcavezető azt mondta, az IMF vezetői pénteken tartanak egy informális ülést, amelyen megvitatják a magyar kérést és tárgyalási pozíciót. A jövő héten lesz egy informális, de hivatalos kapcsolatfelvétel: Magyarországra érkezik az IMF és az EU főtárgyalója. Ezen az együttes megbeszélésen kap majd jelzést a magyar delegáció arról, milyen előzetes elképzelései vannak az EU-nak és az IMF-nek.

"Ez alapján állítható majd össze a menetrend: pontosan mikor, hogyan kezdődhetnek meg a tárgyalások, és talán arról is fogunk tudni majd beszélni, hogy milyen keretek között" - közölte Fellegi Tamás. Megjegyezte, tartalmi kérdésekről a tárgyalások kezdete előtt teljesen helytelen és értelmetlen lenne nyilatkozni.

A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium három hete jelentette be, hogy - az elmúlt másfél év kormányzati kommunikációjával ellentétben - a kormány mégis az IMF-hez fordul segítségért. A tárgyalódelegáció vezetésére Orbán Viktor nem Matolcsyt, hanem Fellegit kérte föl. Az IMF-tárgyalásról szóló cikkeinket itt találja.