A tekintélyes francia újság szerint ellentmondásos volt Orbán Viktor pénteki sajtótájékoztatója előtt az, hogy Magyarország vajon csatlakozni akart-e Nagy-Britanniához az uniós megállapodás elutasításában. A lap szerint "a költségvetési fegyelem és a gőgös nacionalizmus" miatt vívódhatott a magyar kormányfő.

Külön tudósításban foglalkozott az uniós csúcstalálkozón képviselt magyar állásponttal hétvégi számában a Le Monde. A tekintélyes francia újság szerint Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtti sajtótájékoztatója előtt "zavar" mutatkozott Brüsszelben, abban a kérdésben, hogy "a költségvetési fegyelem, de egyben egyfajta gőgös nacionalizmus bajnokának" számító Magyarország vajon csatlakozni akart-e Nagy-Britanniához az uniós megállapodás elutasításában.

A magyar kormányfő végül elvi beleegyezését adta a megállapodáshoz, de jelezte, hogy nem dönthet egyedül egy olyan kérdésben, amely a "nemzeti szuverenitást" érinti. Pedig amióta kétharmados parlamenti többséggel visszatért a hatalomba, a magyar országgyűlés soha nem szállt szembe Orbán akaratával - írta a lap.

A Le Monde megjegyezte, hogy a különutasság "megdöbbenést" keltett Budapesten néhány nappal az IMF-tárgyalások megkezdése előtt. "Orbán nem értette meg 26 kollégáját, vagy 26 kollégája nem értette meg Orbánt?" - kérdezte a Népszabadság online kiadását idézve a párizsi lap. A tudósító Joelle Stolz szerint "igaz, hogy Orbán soha nem habozott kijátszani az Európa-ellenes kártyát. Az Európai Unió budapesti képviselőinek hozzá kellett szokniuk ahhoz, hogy Brüsszelt új Moszkvaként hallják emlegetni".

A lap szerint a brüsszeli habozás azért volt ellentmondás, mert Budapest vesszőparipája a költségvetési szigor és az adósságcsökkentés, és bár a kormánynak minden előrejelzést módosítania kell a nehézségek miatt, még 2012-ben is 3 százalék alatt maradhat a költségvetési hiány, az államadósság pedig a 81 százalékos, átlagos európai szinten van.