A Parlament elé vonultak teheneikkel a krisnások - videó

Vágólapra másolva!
Ételosztással egybekötött demonstrációt tartottak a krisnások a Parlament előtt kedden. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége nem szerepel a törvény által nevesített egyházak között, ami bizonytalanná tette a 270 hektáros Krisna-völgy jövőjét. Az egyházügyi államtitkárság szerint a tüntetés okafogyottá vált, mert hétfőn már megegyeztek a krisnásokkal.
Vágólapra másolva!

Nem került be az új egyházügyi törvény mellékletében szereplő 14 kiválasztott egyház közé a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, így 2012. január 1-jén elveszti jelenlegi jogi státuszát, és átmenetileg vagy végleg egyesületté kell alakulnia. A jelenlegi szabályozás szerint azonban Magyarországon egyesületek nem birtokolhatnak termőföldet.

A Krisna-közösség szerint a 270 hektáros terület magán-, alapítványi vagy céges tulajdonná való átíratása szintén nem járható út, mert az több mint százmilliós illetékköltséget jelentene. Keddi közleményük szerint 1993-ban kárpótlási jegyekért, saját erőből és adományokból vásárolták meg a hívők a Somogyvámos határában lévő Krisna-völgyet, amelyet virágzó biogazdasággá alakítottak át.

A közösség ezért békés demonstrációt tart a parlament előtt, "tehenek kíséretében, hagyományos indiai zenével, felszólalásokkal és ételosztással kísérve". A rendezvényen felszólalnak Vekerdy Tamás gyermekpszichológus, Sivaráma Szvámí, a Krisna-hívők vezető lelkésze, valamint a Krisna-völgyi általános iskola tanulói is.

Közleményük szerint sajnálják, hogy többszöri megkeresésükre sem történt érdemi lépés problémájuk rendezésére, ezért petíciót fogalmaznak meg, aláírásgyűjtésbe is kezdenek, és a nemzetközi nyilvánossághoz fordulnak. Ugyanakkor értékelik, hogy hétfőn a parlament emberi jogi bizottsága törvénymódosításban kezdeményezte a földkérdés megoldását, azonban ezt nem tekintik rendezettnek addig, amíg a kérdéses törvényt ténylegesen meg nem szavazzák.

Az egyházügyi államtitkárság szerint ugyanakkor okafogyottá vált a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének keddre meghirdetett tüntetése, mert a kérdés rendeződött. Latorcai Csaba helyettes államtitkár elmondása szerint hétvégén és hétfőn is egyeztettek a közösséggel. Mint mondta, a találkozókon egyetértés alakult ki, hogy a vitatott probléma rendeződött az emberi jogi, civil és vallásügyi bizottság módosító javaslatával. Ez arról szól, hogy az egyházi státuszukat elveszítő, 2012. január 1-jétől egyesületként működő vallási közösségek és szervezetek tarthassák meg a korábban szerzett földtulajdonukat.

A helyettes államtitkár szerint a hétfői egyeztetésen a közösség képviselője is egyetértett azzal, hogy a demonstráció okafogyottá vált, de mivel időben már nincs mód annak lemondására, megtartják azt. "Ugyanakkor a tüntetésen jelezni fogják, hogy a kérdés azóta rendeződött" - mondta Latorcai Csaba.

A Krisna-völgy jelenleg 300 hívőnek, szerzeteseknek és kisgyermekes családoknak, valamint 52 szentként tisztelt tehénnek és ökörnek a lakóhelye. A hinduizmus világvallását képviselő Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége jelenleg a 4-5. legnépszerűbb egyház hazánkban az 1 százalékos adófelajánlásokat tekintve.