Mexikóból keménykedik a fideszes kocsmáros

2011.12.13. 16:28

Nincs pénze hazajönni Mexikóból, és a hatósági eljárást sem tartja korrektnek Czibula Csaba egykori fideszes erzsébetvárosi képviselő, akit csalással és vesztegetéssel gyanúsítanak a Hunvald-ügyben. Az egykori kocsmatulajdonos Czibula levélben üzenget, még a címét is megírta az ügyészségnek, de az ügyészségi szóvivő szerint csak azért ilyen bátor, mert tudja, hogy kiadatási egyezmény híján Mexikóból nem lehet hazahozni.

A magyar büntetőeljárás szempontjából Czibula Csaba továbbra is egy szökésben levő gyanúsított - mondta az [origo]-nak Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Szerinte ezen nem változtat az sem, hogy Czibula több Magyarországra küldött levélben is megírta a pontos címét a mexikói Cancún városában.

A férfit a Hunvald-ügyben gyanúsítják többek között csalással és vesztegetéssel, de az ügyét kénytelenek voltak elkülöníteni az erzsébetvárosi ingatlanügyek miatt jelenleg is bíróságon tárgyalt eljárástól, mert Czibula 2009 eleje óta Mexikóban bujkál. Ennek ellenére a múlt pénteki, Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármester és a többi vádlott ügyében tartott tárgyaláson a bíró felolvasta Czibula Cancúnban kelt levelét. Ebben Czibula azt írja, hogy nem bűnös, nem szökött meg, és valójában nem is bujkál.

A levél szerint - amelyet a Hunvald Györgyöt támogató blog, a Hunvaldper.blog.hu tett közzé - a Központi Nyomozó Főügyészség nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy 2008 novemberében megszökött az eljárás elől, és azóta ismeretlen helyen tartózkodik. Czibula szerint 2008 végén és 2009 elején, abban az időszakban, amikor Gál Györgyöt, az ingatlanügyek egyik főszereplőjét elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték, ő valójában elérhető volt Magyarországon. Csak 2009-ben utazott el egy ismerőséhez Mexikóba - írja Czibula, hozzátéve, hogy azóta megnősült, és anyagi körülményei sem engedik meg a hazautazását.

A férfi azt állítja, hogy csak 2009 elején értesült a sajtóból arról, hogy őt Magyarországon szökött bűnözőnek tekintik, és ekkor azonnal levelet írt az érintett hatóságoknak, megadva a címét, és közölve, hogy segíteni akarja a nyomozást. Mostanáig összesen nyolc levelet írt Magyarországra, és így próbált vallomást tenni, de "jelen eljárásban azért nem tudok személyesen részt venni, mert 2009 novemberétől nemzetközi elfogatóparancs van ellenem kiadva".

Forrás: AFP
Czibula Csaba a mexikói Cancúnban tartózkodik

Czibula azt írja, a vádakkal ellentétben nem fogadott el kenőpénzt sem Gál Györgytől, sem az ügyben tanúként szereplő Nagy Györgytől (portrénk róla itt), az önkormányzattól korábban kapott tanácsadói pénzekért megdolgozott, és nem volt köze ahhoz sem, hogy a volt feleségével is tanácsadói szerződést kötött a VII. kerületi önkormányzat.

Az ügyészség szerint Mexikóból könnyű bátornak lenni

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint Czibula állításaival szemben valójában rögtön Gál György elfogása után elhagyta az országot. 2008 novemberében a horvátországi Vir szigetére távozott, azóta pedig Mexikóban van. Fazekas szerint Czibula annak tudatában írogat leveleket Mexikóból, hogy az ország nem írt alá több nemzetközi bűnügyi egyezményt, aminek következtében nem lehet elintézni a kiadatását.

A szóvivő szerint, mire Czibulával szemben 2009 elején megfogalmazódott a megalapozott gyanú, a férfi már Mexikóban volt. "Azért tudatja a hollétét és az állítólagos címét, mert tudja, hogy nem jönnek utána" - fogalmazott Fazekas az [origo]-nak. Az ügyészség azonban ezek ellenére is szökésben lévő gyanúsítottnak tekinti őt, aki kivonta magát a büntetőeljárásból. "Ez nem évül el, mi pedig kitartóan küzdeni fogunk azért, hogy itthon láthassuk" - tette hozzá.

Hasonló eset - amikor szökésben levő gyanúsított biztos helyről kapcsolatba lépett volna a hatósággal - Fazekas szerint a Központi Nyomozó Főügyészség ügyei között még nem fordult elő. A szóvivő kérdésünkre nem akarta kommentálni, hogy Czibula levelének felolvasása Hunvald György ügyében milyen jelentőséggel bír. Sebes Péter, Hunvald György ügyvédje megkeresésünkre azt mondta: hozzá is eljutott a levél, ahogy Gál György védőjéhez, az önkormányzathoz és a bírósághoz is, de annak szerinte az ügyük szempontjából semmi jelentősége nincs.

Kocsmárosból majdnem polgármester-jelölt lett

Czibula Csaba egykor a Piszkos Fred nevű erzsébetvárosi kocsma tulajdonosa volt, ahová gyakran jártak az önkormányzati vezetők mulatni - az ugyanis az önkormányzat épületével átellenben lévő utcában található. A férfi már akkor is a nagyhatalmú kerületi gazdasági bizottság külsős tagja volt, amikor képviselői helyet még nem is szerzett, később pedig önkormányzati képviselő lett fideszes színekben, és kis híján a helyi Fidesz polgármester-jelöltje lett. Közben ellenzéki képviselő létére nyíltan barátkozott a helyi SZDSZ-szel, és jó barátságban volt a Hunvald-ügy egyik főszereplőjével, Gál György korábbi erzsébetvárosi bizottsági elnökkel. (A Czibuláról szóló portrénkat itt találja meg.)

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
A Hunvald-ügy egyik tárgyalása - háttal a legfontosabb tanú, Nagy György, jobbra Hunvald György

A Hunvald-ügyben benyújtott vádirat szerint Czibula több millió forint kenőpénzt fogadott el Gáltól és Nagy Györgytől is. 2006-ban a vádirat szerint megkérte Hunvald György szocialista polgármestert, hogy "vele olyan szerződést kössön, amelynek nyomán munkavégzés nélkül havi rendszeres juttatásban részesülhet". Ebből egy "vállalkozásfejlesztésről" szóló tanácsadói szerződés lett, havi 300 ezer forintért. Hunvald a vádirat szerint két éven át havonta állította ki a teljesítési igazolásokat - még akkor is, amikor Czibula már külföldön bujkált. Összesen nettó 8,1 millió forint önkormányzati pénzt kapott a férfi.

A vádirat szerint Czibula a saját tanácsadói szerződésének birtokában 2007-ben újabb szívességet kért Hunvaldtól: azt, hogy kössön szerződést a feleségével, aki az Osvát utcai Brigitta szépségszalon tulajdonosa - a szalon a Piszkos Freddel szomszédos. Az önkormányzat hamarosan szerződést kötött Czibula Csaba feleségével, "vállalkozás-szervezési tanácsadásra", havi 140 ezer forintért, amelyet két éven át kapott - összesen 3,2 millió forint jutott neki. "Szépségszalonját a szerződés időtartama alatt összesen legfeljebb tíz alkalommal vette igénybe néhány olyan önkormányzati képviselő és munkatársaik, akik a szerződés megkötése előtt is a szépségszalonba jártak, azonban a szerződés megkötését követően már nem fizettek a szolgáltatásokért" - olvasható a vádiratban.

A Hunvald-ügyben írt összes cikkünket itt találja meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK