Ha nem kapnak béremelést, januártól nem vállalnak önként túlmunkát a magyarországi orvosok. Ez megbéníthatja az ügyeleti rendszert - írja a szerdai Magyar Nemzet.

Újabb nyomásgyakorló eszközt vetettek be az orvosokat képviselő hazai szervezetek, hogy kikényszerítsék a béremelést: olyan nyilatkozatokat gyűjtenek, amelyekben az orvosok egyértelművé teszik, hogy januártól nem hajlandók önként vállalt túlmunkára - írta a Magyar Nemzet szerdán.

A lapnak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke elmondta nemrég 12 ezer tagjuknak küldtek ki körlevelet, amelyben arról nyilatkozhatnak, hogy nem hajlandók önként túlmunkát vállalni. Eddig már több mint ezer nyilatkozat érkezett vissza a szervezethez.

Az elnök szerint így januártól szinte képtelenség lesz működtetni a jelenlegi ügyeleti rendszert. A nemrég elfogadott egészségügyi salátatörvény szerint ugyanis egyhuzamban legfeljebb 12 órás munkára oszthatók be az egészségügyi dolgozók, ennél hosszabb időre csak akkor, ha azt önként vállalják.

A MOSZ elnöke a lapnak hangsúlyozta, hogy a sürgősségi ellátást akkor is biztosítják majd a betegeknek, ha nem tudnak megállapodni a kormánnyal, és megbénul az ügyeleti rendszer. Az önként vállalt túlmunka megtagadását a Magyar Rezidens Szövetség is támogatja - mondta el Papp Magor, a szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek.