Giró-Szász: A tagok döntöttek, nem a kormány vette el a nyugdíjpénzeket

Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő pénteken megerősítette azt, amit reggel Orbán Viktor miniszterelnök is mondott, miszerint a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket továbbra is az állami kasszába irányítják át. Giró-Szász András azt mondta, hogy nem a kormány veszi el ezeket a forrásokat, hanem arról a magán-nyugdíjpénztári tagok döntöttek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is világossá tette, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket továbbra is az állami kasszába irányítják - mondta a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Giró-Szász András.

A kormányszóvivő arra a kérdésre válaszolt, hogy mi fog történni a magánkasszáknál maradók elmúlt időszakban tett befizetéseivel, illetve mi lesz azok nyugdíjával, akik korábban nem léptek át az állami rendszerbe. Giró-Szász András emlékeztetett a nemzetgazdasági miniszter csütörtöki szavaira, amelyek szerint a kormány át fogja gondolni, megnyitja-e az állami rendszerbe való átlépés lehetőségét.

A kormányszóvivő leszögezte, "sem korábban, sem a jövőben nem a kormány vette el ezeket a forrásokat, hanem a magán-nyugdíjpénztári tagok döntöttek arról". Idén január 31-ig kellett döntenie az egykori magánpénztári tagoknak, hogy visszalépnek-e az állami rendszerbe. A pénztáraknál maradók akkor úgy tudták, egy évig térítik el befizetéseiket, utána a számlájukra folyik be a pénz.

Giró-Szász András pénteken azt mondta, ha a korábban a magán-nyugdíjpénztáraknál maradt tagok úgy gondolják, hogy nem maradnak a kasszáknál és az állam megnyitja az átlépés lehetőségét, azzal minden érintett élhet. Utalt Matolcsy Györgynek azokra a szavaira is, hogy a részleteket csak később dolgozzák ki.

Orbán Viktor péntek reggel, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetések mostantól mindig az állami kasszába mennek. A kormányfő közlése szerint nem egyszeri döntésről van szó, az a 10 százalék, amit a magánnyugdíjpénztárakban maradt körülbelül 100 ezer ember a magánnyugdíjpénztárba fizetett, azt mostantól az állami nyugdíjalapba kell befizetni, és "ez most már mindig így lesz".

A miniszterelnök hangsúlyozta: a nyugdíjrendszer teljes átalakítása most befejeződik, lényegében önkéntessé válik, hiszen aki az államnak fizetendő járulékon túl akar még félretenni, azt a magánnyugdíjpénztárakon keresztül megteheti, de "amit az államnak be kell fizetni, azt mostantól az államnak kell befizetni, nem lehet máshová".