Ha januárban aktiválják felmondólevelüket az orvosok, vagy nem vállalnak önként túlmunkát, az intézmények korlátozzák az ellátást.

Egyes kórházakban már vészforgatókönyvek készülnek arra az esetre, ha januárban aktiválják felmondólevelüket az orvosok, vagy nem vállalnak önként túlmunkát. Az ÁNTSZ tájékoztatást kért az intézményektől arról, hogy miként készülnek a rendkívüli helyzetre, és hogy az orvosok akciói miként befolyásolják a működésüket - írta a Magyar Nemzet pénteken.

A lapnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy ha szükséges, a kórházak fokozatosan korlátozzák az ellátást: először a kijelölt területen kívülről érkező pácienseket küldik el - természetesen csak akkor, ha nem szorulnak azonnali beavatkozásra -, majd csak a sürgősségi és a daganatos betegeket, valamint a gyermekeket látják el. Ha a munkaerőhelyzet tovább romlik, akár összevont ügyeleti rendszerek működtetésére, illetve arra kényszerülhetnek, hogy a különböző kórházak együttműködve biztosítsák a legszükségesebb ellátást - tette hozzá.

A korlátozó intézkedések többségét csak hatósági utasítás vagy jóváhagyás mellett tehetik meg, és Rácz Jenő abbéli reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség a korlátozásokra.

Jelenleg két akció is zajlik, amelyek célja a bérrendezés kikényszerítése. A Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére számos orvos ügyvédi letétbe helyezte felmondólevelét, amelyeket akkor aktiválnának januárban, ha összegyűlik körülbelül 3 ezer, és addig nem sikerül megállapodni a kormánnyal a bérek emeléséről. A másik akcióban a Magyar Orvosok Szövetsége már több mint ezer tagjától gyűjtött be olyan nyilatkozatot, amely szerint januártól nem vállalnak önként túlmunkát.