Kamerák segítettek két zsebtolvaj elfogásában

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt két zsebtolvajt fogtak el Budapest belvárosában a nyomozók, akiknek a munkáját a térfigyelő kamerák is segítették. Mindkét lopás az Astoria aluljáróban történt, az elkövetőkkel szemben eljárás indult.
Vágólapra másolva!

Két zsebtolvajt is elfogtak szombaton a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) zseblopási alosztályának munkatársai. A BRFK vasárnapi közleménye szerint szombat délelőtt a Nyugati téri aluljáróban figyeltek fel egy 40 éves férfira, akivel szemben korábban már több alkalommal intézkedtek lopás miatt. A nyomozók követni kezdték a férfit, aki kabátja zsebéből elővett egy mobiltelefont, és az aluljáróból a pályaudvarra tartva azt nézegette.

Mivel feltételezhető volt, hogy a telefon bűncselekményből származik, a rendőrök igazoltatták a férfit, aki a készülék eredetére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy azt nem sokkal korábban egy ismeretlen férfitól vette. A mobiltelefon adatai alapján a nyomozók megtalálták a tulajdonost, aki elmondta, hogy készülékét fél órával korábban valóban ellopták kézitáskájából, valószínűleg az Astoria aluljáróban.

A nyomozók a térfigyelő kamerák felvételei alapján megállapították, hogy az elfogott O. Zoltán 10 óra körül az Astoria aluljáróban több járókelő után is megindult, majd 10 óra 15 perc körüli időben egy kezében fekete táskát tartó férfi után sietett, a lépcsőnél utolérte, majd a táskát megfogta. O. Zoltánt a rendőrök előállították, vele szemben lopás vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Szombaton késő délután a zseblopási alosztály egyik munkatársa a térfigyelő központ kameráinak képeit figyelve, szintén az Astoria aluljáróban észrevett egy 37 éves férfit, akivel szemben korábban már több alkalommal intézkedtek. A nyomozó azonnal értesítette közelben tartózkodó kollégáit, és folyamatosan tájékoztatta őket a férfi mozgásáról. A férfi az aluljáróban vadászott, magatartásából a nyomozók számára egyértelmű volt, hogy lopásra készül.

Az aluljáróból egy piros kabátos, a lépcsőn felfelé haladó lány mögé lépett, majd néhány másodperc elteltével a lány láthatóan zavart állapotban tért vissza az aluljáróba. A rendőrök odaléptek hozzá, és értékei ellenőrzésére kérték, mire a lány közölte, hogy "I'm robbed!", azaz kiraboltak. A zsebes nyomozók a tolvaj után futottak, és a helyszín közelében elfogták M. Jánost. Igazoltatása során ruhájából előkerült egy női pénztárca, amelyben a piros kabátos lány iratai, értékei voltak. A férfit őrizetbe vették, és eljárást indítottak ellene.