Börtönboltot bírságoltak meg az adóellenőrök

Vágólapra másolva!
Mintegy hatmillió forintos forgalmat felejtettek el a pénztárgépben rögzíteni a Bács-Kiskun megyei börtön vegyesboltjában. Az adóellenőrök látogatási időben érkeztek a börtönbe, amelynek boltjában az egészségügyi előírásokat sem tartották be.
Vágólapra másolva!

Nem adott nyugtát és nem könyvelte le bevételeit egy Bács-Kiskun megyei börtön vegyesboltja - közölte vasárnap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az ellenőröket a börtönből riasztották, és mint kiderült, milliók folytak be a kasszába, miközben a pénztárgép érintetlen maradt. A pult alatti kockásfüzet azonban mindent rögzített.

Az ellenőrök egy szombati napon érkeztek a börtönbe, amikor az elítéltek látogatókat fogadhattak. A gyakorlat szerint ilyenkor a rokonok, ismerősök úgynevezett vásárlási jegyeket vesznek a börtön egyetlen boltjában, a fogvatartottak pedig a jegyek ellenében jutnak az áruhoz, mivel készpénzt nem tarthatnak maguknál. Az adóellenőrök azt tapasztalták, hogy az eladók egyáltalán nem használták a pénztárgépet, a vásárlásokat egy füzetben követték.

A lefoglalt pénztárgépszalag, a jegyek és áruk megvételét számon tartó füzet, valamint a könyvelési dokumentumok összevetése után kiderült, hogy tavaly nyár óta, összesen hatmillió forint bevételről nem adtak nyugtát, és a forgalmat nem rögzítették a pénztárgépben. A boltvezetők nemcsak a számviteli, hanem az egészségügyi előírások ellen is vétettek. A börtönboltot üzemeltető betéti társaságnak a vizsgálat során a korábbi időszakról is számot kell adnia.