A postaszékház eladása miatt tavaly tett feljelentést a Fidesz. Az ügyben Szabó Pál, a Magyar Posta volt vezérigazgatója a fő gyanúsított, rajta kívül egy korábbi vezérigazgató-helyettest és a volt beruházási igazgatót is gyanúsítottként hallgatták ki - tudta meg az MTI Hírcentrum.

Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a Magyar Posta Zrt. több volt vezetőjét - értesült az MTI Hírcentrum. A volt vezetők ellen a postaszékház eladása, illetve az új irodaház bérleti szerződése miatt indult büntetőeljárás - hangzott el hétfőn az Magyar Televízió esti Híradójában. Az MTI információi szerint a posta három volt vezetője tagadta a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését és panaszt tettek a gyanúsítás ellen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályának munkatársai a postaszékháznál folytatott nyomozás során a múlt héten három volt vezető tisztségviselőt hallgatott ki gyanúsítottként hűtlen kezelés gyanúja miatt - erősítette meg a Híradónak Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. A BRFK szerint a tanúvallomások és az eddig beszerzett szakértői vélemények alapján tisztázni kell a Magyar Posta Zrt. három korábbi vezetőjének szerepét a székházügyben.

Az MTI úgy tudja, hogy Szabó Pál, a Magyar Posta volt vezérigazgatója, aki később a Gyurcsány-kormányban közlekedési miniszter is volt, az ügy fő gyanúsítottja, és rajta kívül egy korábbi vezérigazgató-helyettest és a volt beruházási igazgatót is gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók szerint 2007-ben és 2008-ban irreális adatokat tartalmazó kimutatásokkal megtévesztették a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelőt. Az ÁPV Zrt. ezért dönthetett végül az államnak 9,5 milliárd forint többletköltséget okozó irodabérlés mellett. Az ügyleteket az Állami Számvevőszék is vizsgálta. "Sem az előkészítésben, sem az értékelésben nem jártak el megfelelően, megfelelő körültekintéssel. Az előkészítésnél nem vizsgálták meg az optimális megoldást, ami az lett volna, ha maradnak a régi helyükön, a drágább megoldást választották" - mondta el Podonyi László, az ellenőrzés vezetője.

A Fővárosi Főügyészség tavaly márciusban rendelt el nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt a postaszékház eladásának ügyében, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján. A feljelentés szerint a Magyar Posta Zrt. régi székházának értékesítésével és az új székház bérleti szerződésével a Magyar Posta Zrt.-t és ezáltal a magyar államot több mint 500 millió forint vagyoni hátrány érte.

A Fidesz tavaly februárban tett feljelentést a Magyar Posta székházainak ügyében. Balsai akkor azt mondta, hogy a Magyar Posta még 2007 januárjában bérbe vett 10 éves időtartamra egy irodaházat Budapest XIII. kerületében. A bérleti díj összege azonban a figyelembe vehető piaci árakat illetően kiugróan magas, összesen körülbelül 13,5 milliárd forint - tette hozzá