A jegybanktörvény és a cigimonopólium a parlament napirendjén

2011.12.20. 7:13

A hajnalig tartó ülés után kedden reggel kilenckor folytatódik a parlament ülése, amelyen a képviselők tárgyalják a jegybanktörvény módosításáról szóló javaslatot, a házszabályról szóló előterjesztést és a dohányáruk kereskedelmét átalakító indítványt. Az új jegybanktörvény tervezetét az alkotmányügyi bizottság nyújtotta be, és javasolta benne a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonását. Az [origo] értesülései szerint az Európai Bizottság elnöke többek között ennek a javaslatnak a visszavonására szólította fel Orbán Viktort a neki írt személyes hangvételű levélben.

Az Országgyűlés keddi ülésén folytatja a jegybanktörvény és a házszabály módosításáról szóló előterjesztések tárgyalását, majd megkezdi a dohánytermékek kiskereskedelmét átalakító kormánypárti javaslat általános vitáját.

A képviselők reggel kilenc órától napirend előtti felszólalásokkal kezdik az ülésnapot, ezt követően a kormánynak a Magyar Nemzeti Bankról szóló indítványához benyújtott módosító javaslatokat értékelhetik.

Az előterjesztésen Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke is változtatna az Európai Központi Bank (EKB) azon észrevételét figyelembe véve, hogy a törvényjavaslat kormány elé terjesztett változata lényeges eltéréseket tartalmaz az EKB-hoz elküldött változathoz képest, különösen a makroprudenciális és a javadalmazási szakpolitikai kérdésekben.

Az összesen 4 óra 20 perces időkeretben kiírt vitában várhatóan szóba kerül José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének levele is, amelyről az [origo] számolt be. Barroso személyes hangvételű levélben szólította fel a magyar miniszterelnököt két törvényjavaslat, köztük a jegybankról szóló előterjesztés visszavonására.

Ezt követően kezdődhet részletes vita fideszes képviselők azon indítványáról, amely a parlamenti képviselők kétharmadával kezdeményezhető kivételes sürgős eljárás házszabályba foglalását javasolja a gyorsított ütemű törvényalkotás egyszerűbbé és átláthatóbbá tételére hivatkozva.

A kormánypárti politikusok emellett lehetővé tennék, hogy az előterjesztő, valamint a témában legilletékesebb és az alkotmányügyi bizottság bármilyen tartalmú zárószavazás előtti módosító javaslatot terjeszthessen be az egységes javaslat által érintett törvényekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK