Befolyásos fideszesek álltak a nőkvótát akaró LMP mellé

2011.12.20. 13:43

Navracsics Tibor kormányfő-helyettes és két másik kormányzati tisztséget betöltő fideszes képviselő a kormánypárti frakcióval szemben megszavazta hétfőn a női kvótáról szóló LMP-s javaslatot. Orbán Viktor annak ellenére nemmel voksolt, hogy 2007-ben megszavazott egy hasonló témájú javaslatot.

Három kormánypárti képviselő annak ellenére igennel szavazott a női kvótáról szóló LMP-s javaslatra, hogy a kormánypárti frakciók ellenezték azt. Valószínűleg nem félreszavazás történt, az LMP ugyanis név szerinti szavazást kért a javaslatról.

Igennel szavazott három olyan fideszes képviselő, aki magas rangú kormányzati tisztséget tölt be: Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára, illetve Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára.

A kormánypárti képviselők közül tartózkodott Ékes Ilona, aki korábban arról beszélt az [origo]-nak, gondolkodott azon, hogy megszavazza a javaslatot. Ugyancsak tartózkodott Balog Zoltán, a KIM esélyegyenlőségi államtitkára, illetve Bencsik János, aki december elején mondott le a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkári posztjáról.

Az választási törvénytervezethez az LMP-s Ertsey Katalin és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás december elején terjesztett be egy módosító indítványt, amelyben azt javasolták, hogy ha a pártok választási listáin két egymást követő helyen azonos nemű jelölt szerepel, akkor a következő helyen ellenkező nemű jelöltet kell állítani.

Ertsey korábban az [origo]-nak arról beszélt, hogy a javaslatot eredetileg támogatta a Fidesz több politikusa, illetve az MSZP is, a benyújtás előtt azonban az MSZP és a Fidesz is kihátrált mögüle, a Jobbik pedig közölte, hogy Gaudi neve hiába van ott az indítványon, nem támogatják. A jobbikos politikus végül nem is vett részt a hétfői szavazáson.

Az LMP-s javaslatot végül 291 nem, 54 igen arányában elvetették. Az indítványra a három kormánypárti képviselő mellett az MSZP és az LMP képviselői szavaztak igennel. 2007-ben hasonló témában már tartottak név szerinti szavazást, a Fidesz-frakció akkor lelkiismereti szavazást rendelt el, és többek között Orván Viktor kormányfő is megszavazta a javaslatot, hétfőn viszont ő is nemmel szavazott.

Kedden megkerestük a Fidesz-frakció sajtóosztályát, hogy a kiszavazó képviselők számíthatnak-e retorzióra. Egyelőre nem kaptunk választ a kérdésünkre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK