A Magyar Fejlesztési Banktól jön Fellegi utódja

Németh Lászlóné, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese, fejlesztési miniszterjelölt
Vágólapra másolva!
A politikában eddig ismeretlen Németh Lászlónét, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettesét javasolja az évi 500-600 milliárd forint felett rendelkező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élére a kormányfő. A gazdasági bizottság csütörtökön délelőtt hallgatja meg a lemondását december elején benyújtó Fellegi Tamás utódját.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatot tesz a köztársasági elnöknek Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterré történő kinevezésére - közölte Szijjártó Péter, miniszterelnök szóvivője szerdán. Németh Lászlónét, aki jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese, a parlament gazdasági bizottsága a csütörtöki ülésén hallgatja meg. Kerestük Németh Lászlónét a titkárságán, ahol azt mondták, jelenleg szabadságon van.

A gazdasági bizottság [origo] által megkérdezett kormánypárti tagjai azt mondták: korábban annyit tudtak, hogy csütörtökön délelőtt ülést kell tartania a bizottságnak, de nem tájékoztatták őket arról, hogy a fejlesztésiminiszter-jelöltet hallgatják meg. Az egyik fideszes képviselő azt mondta, hogy Németh Lászlónét nem ismeri, de korábban hallotta a nevét a lehetséges jelöltek között.

Ismeretlenségből lép elő

Németh Lászlóné eddig alig szerepelt a nyilvánosság előtt, és annak sincs nyoma, hogy politikai tevékenységet folytatott volna. Az MTI archívumában sem fotót nem találni róla, sem tőle származó nyilatkozatot.

Az Opten cégadatbázisban található adatok szerint Németh Lászlóné az első Orbán-kormány alatt is az MFB-nél dolgozott. A kormányváltás után az OTP Banknál helyezkedett el, ahol ügyvezető-igazgatóhelyettesként dolgozott. Az MFB-nél betöltött pozíciója mellett több más állami cégnek is tisztviselője jelenleg: tagja a Honvédelmi Minisztérium Budapesti Erdőgazdaság Zrt. felügyelőbizottságának és a Magyar Villamos Művek igazgatóságának.

Egy fontos hely

Az NFM az egyik legfontosabb minisztérium az egyébként is csúcstárcákból álló kormányzati szerkezetben. Tevékenysége meglehetősen széles körű, ellenőrzése alá tartozik többek közt az Országos Atomenergia Hivatal, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, a Magyar Energia Hivatal, a Nemzeti Közlekedési Hatóság vagy az állami beszerzéseket lebonyolító Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. A minisztérium alá tartozik több nagy állami cég (például a Magyar Villamos Művek) és az uniós források elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is.

Költségvetése az egyik legnagyobb a minisztériumok között: a 2011-es büdzsé alapján az NFM és a hozzá tartózó intézmények 634,2 milliárd forintot költhettek el, míg a jelentős megvonások mellett készített 2012-es költségvetésben már csak 573,1 milliárd szerepel.

Fellegi utódját keresték

Fellegi Tamás december elején jelentette be, hogy lemond miniszteri posztjáról, mert az IMF-tárgyalások vezetésére akar koncentrálni. "Az IMF-tárgyalások vezetése és a fejlesztési minisztérium vezetése párhuzamosan nagy terhet jelent" - indokolta a lemondását Fellegi.

Az [origo] kormányközeli forrásból megerősített információja szerint azonban a lemondásához hozzájárult, hogy Orbán Viktor hosszú ideje elégedetlen volt vele (erről bővebben itt olvashat). Egy forrás szerint a fejlesztési tárca vezetője nem is önszántából, hanem "felső felkérésre" mondott le. A kormányfő szerinte elsősorban amiatt neheztelt a miniszterre, mert úgy ítélte meg, hogy nem foglalkozott megfelelően a Malév helyzetének rendezésével. Emellett a miniszterelnök állítólag azért volt elégedetlen Fellegivel, mert megfeneklett a közösségi közlekedés átalakítása, és nem lett semmi a nagy bevételekkel kecsegtető használatarányos útdíjrendszerből sem.