Február végéig házi őrizetben marad Geréb Ágnes

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság a bűnismétlés veszélye miatt hosszabbította meg a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsított szülész-nőgyógyász házi őrizetét. Geréb Ágnes egy éve van házi őrizetben.
Vágólapra másolva!

Ismét meghosszabbította Geréb Ágnes házi őrizetét a Fővárosi Bíróság (FB), mert álláspontja szerint a szülész-nőgyógyász esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

Az FB honlapján található közleményében azt írta: a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Főosztálya Életvédelmi Osztályán folyamatban lévő büntetőügyben G. Ágnes házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2012. február 21-ig hosszabbították meg. A végzés nem jogerős - tették hozzá.

A végzésben azt írták, hogy az ügy tárgyát képező valamennyi cselekmény egyrészt a szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozás alóli eltiltás, másrészt a büntetőeljárási törvény hatálya alá esik. Mindezek alapján "megalapozottan feltehető", hogy a jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt álló gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el - olvasható a bíróság közleményében.

A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától, egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

Geréb Ágnest egy újabb eset kapcsán 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt.

A BRFK egy 2009-ben és egy 2010-ben történt eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból. Így Geréb Ágnes most már egy éve házi őrizetben van.

Geréb Ágnes és társai kegyelmi kérelemmel fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz arra hivatkozva, hogy az otthon szülés szabályai kialakulóban vannak. Az államfő június végén elutasította a kegyelmi kérelmet.